Mijn vader sprak heel goed Frans

 

En m’n moeder lag dubbel. En ze moest al zo nodig…

 

Nadat m’n ouders op vakantie in Frankrijk waren geweest, kregen we natuurlijk altijd leuke verhalen. M’n vader had er een handje van altijd grappen te maken. Die keer dat ze voor het eerst met een Citroën naar Frankrijk waren geweest, na jaaaaren Volkswagen te hebben gereden, kon hij het niet laten om even over die Franse auto te praten natuurlijk.

 


 

Dit bijvoorbeeld

‘Weet je wat ze zeiden bij de benzinepomp in Frankrijk, toen ze m’n Citroën zagen?’ ‘Goed gedaan jochie.’ Had ‘ie van die Paturainreclame gepikt. Van Johnny en Rijk. Weet je nog? ‘Paturain, das pas fijn!’ Ken je hem nog? Blijft lollig:

 

 

En dit

Zitten m’n ouders ergens in la douce France te eten, moet m’n moeder naar de wc. M’n vader was er al geweest, dus die legde even uit hoe ze moest lopen. M’n vader zag dat ze verkeerd liep en had de neiging ‘nee’ te roepen, totdat ‘ie zich bedacht dat dat in Frankrijk ‘geboren’ betekent. Waarop ‘ie keihard naar m’n moeder riep: ‘Geboren!’ Ondanks dat ze dubbel lag van het lachen, haalde ze nog net op tijd de wc. En wij hebben nog altijd dit leuke verhaal op familiefeestjes.

 

En by the way. Of liever: chez le chemin. Ik heb mijn talenknobbel dus niet van een vreemde

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.