Unresolved Mystery: The Delphi Murders

Vandaag presenteer ik jullie een onopgeloste zaak uit de Amerikaanse staat Indiana die mij oprecht nachten wakker kan houden en me zó ontzettend kwaad kan maken.

 

 

Dat deze dader nog niet is gepakt, daar kan ik echt met m’n hoofd niet bij. Al eerder tipte ik een podcast over deze moordzaak die echt een aanrader is, maar mocht je geen zin hebben in het luisteren van een aantal afleveringen van een uur: ik neem je even in vogelvlucht mee.

 

Abigal ‘Abby’ Williams en Liberty ‘Libby’ German hadden op 13 februari 2017 een sneeuwvrije dag. Dit klinkt een beetje misleidend, want het sneeuwde helemaal niet: hun school had een aantal scneeuwvrije dagen over en daarom kregen ze deze dag extra vrij. De beste vriendinnen woonden in Delphi, Indiana, en wilden op deze vrije dag naar een natuurgebied in de buurt. Libby’s zus Kelsi zette hen daar af rond een uur of één ’s middags. Een uurtje later uploadde Libby een foto van Abby op haar Snapchat: ze zijn dan op de Monon High Bridge, een verouderde brug, op ruim 19 meter hoog en van bijna 260 meter lang. Abby mocht van haar ouders nooit op deze brug komen vanwege de verouderde staat én omdat je makkelijk naar beneden kon vallen.

 

De meiden zouden worden opgehaald door de vader van Libby, die tussen drie uur en half vier aankwam. Hij belde Libby, maar er werd niet opgenomen. Na zelf te hebben rondgelopen en rondgevraagd in het natuurgebied, gaf hij ze rond half zes als vermist op. Diezelfde avond werd er nog een zoektocht georganiseerd met veel lokale inwoners van Delphi (een dorpje met nog geen 3.000 inwoners), die op een gegeven moment werd stopgezet omdat het te donker werd.

 

De volgende ochtend, op 14 februari, werden de twee levenloze lichamen van Abby en Libby gevonden, aan de andere kant van de Monon High Bridge, aan het water dat eronderdoor loopt, genaamd Deer Creek.

 

Wat deze zaak zo bijzonder maakt, is ten eerste dat de dader wel heel snel gehandeld moet hebben. Om twee uur werd de foto op Snapchat geüpload en om drie uur kreeg Libby’s vader hen al niet meer te pakken. Daarnaast heeft de politie meerdere ooggetuigen gesproken, die de vermoedelijke dader hebben zien lopen aan het begin van het natuurgebied. Al met al (de tijd meegerekend hoe lang het duurt om naar de plek waar ze zijn gevonden te lopen, aangezien de politie gelooft dat dat ook de moordlocatie is geweest) heeft hij niet langer dan twintig minuten de tijd gehad.

 

Maar wat het misschien nog wel bijzonderder maakt, is dat Libby de dader op haar telefoon op beeld heeft staan. Met de camera van haar telefoon, vermoedelijk in selfiestand, heeft ze hem opgenomen terwijl hij op de brug richting de twee meiden toe liep. En dat niet alleen: toen hij de twee aansprak is ze door blijven filmen. Dat betekent dus dat de politie beeld heeft van de dader en zijn stem gehoord heeft, maar nu, ruim vier jaar later, weten ze nog steeds niet wie het is.

 

Zoals ik al zei is Delphi een klein stadje met nog geen 3.000 inwoners. De politie heeft meerdere malen gezegd te denken dat de dader een lokaal iemand is. Dat zou toch moeten betekenen dat íemand in dat kleine dorpje meer weet? Nu moet ik zeggen dat de politie hier niet heel consistent te werk is gegaan, maar dat is te verwachten: zo’n klein dorpje heeft natuurlijk niet een groot politiekorps met ervaring met dit soort gruwelijke moordzaken. Zo heeft de politie meerdere malen gezegd DNA te hebben, maar dat ook meerdere malen weer ontkracht.

 

Op Reddit is dit misschien wel de meest besproken zaak, met een enorm actief subreddit. Heel interessant, maar wel een beetje oppassen: de meeste gebruikers wanen zichzelf echte detectives en deinzen er niet voor terug om inwoners van Delphi publiekelijk te beschuldigen. Ook daar gelooft de meerderheid dat het iemand uit het dorpje zelf moet zijn geweest, en dan is het natuurlijk een kwestie van de personen afgaan die enigszins op de man uit de video (op internet ‘Bridge Guy’ genoemd) lijken.

 

Al met al een hele droevige zaak die — hoop ik zo — ooit wordt opgelost. Mocht je er meer over willen weten, luister dan zeker de podcast die ik eerder noemde. Zo interessant. Maar ook de subreddit is een aanrader. Vorig jaar is er namelijk iemand opgepakt in een stadje vlakbij Delphi die enorm lijkt op de dader uit de video, maar dat lijkt ook een dood spoor te zijn. En zo zijn er de laatste jaren wel meerdere ‘gegadigden’ langsgekomen, maar helaas zit de juiste er nog niet bij. Een rabbit hole waar je U tegen zegt, dat sowieso.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer