Trump zet financiering WHO stop

 

Nieuwe dag, nieuw opmerkelijk nieuws rondom de Amerikaanse president. Want het is bijna dagelijks raak, Trump neemt de meest dubieuze beslissingen, nietwaar?

 

Zo ook vandaag. Hij besloot om de financiering van de WHO (World Health Organization) op te schorten. Ter verduidelijking: die organisatie ontving tot nog toe jaarlijks rond de 400 à 500 miljoen dollar van de Verenigde Staten. Een behoorlijk bedrag om ineens te moeten missen.

 

En waarom ze dat moeten missen? ‘The Donald’ vindt dat ze hebben gefaald wat betreft de aanpak van het coronavirus. Hij vindt dat ze de crisis hebben onderschat.

 

Ho! STOP! De WHO heeft het coronavirus onderschat? Wie was ook alweer degene die tot een paar weken geleden dingen zei als ‘It’s just a flu’, en wie was ervan overtuigd dat het na Pasen allemaal weer normaal zou zijn, economisch gezien? Volgens mij was dat toch echt niet de WHO maar de POTUS, meneer Trump zelf.

 

Maar goed, dat is ie waarschijnlijk vergeten. En als hij er nu mee geconfronteerd wordt zal hij het vast bestempelen als ‘fake news’.

 

Nog een punt van kritiek van Trump over de WHO: ze hadden véél kritischer naar China moeten kijken. China ja, het land dat door Trump zelf nog gecomplimenteerd werd vanwege hun aanpak van het virus. Hoe zij die uitbraak bestreden vond hij bijzonder goed.

 

Nog een opvallende uitspraak tijdens de persconferentie die Trump gaf over de stopzetting van de financiering: ‘Zoveel doden door hun schuld.’ Als ik niet beter zou weten, zou ik denken een artikel van De Speld te lezen. Maar je weet dat wanneer het om uitspraken van Trump gaat, niets te gek is.

 

De opschorting van de financiering geldt voorlopig voor twee à drie maanden. Wie weet is dat lang genoeg voor Trump om zijn verstand te vinden. Gelukkig zijn de verkiezingen in november. Alhoewel, gelukkig? Zo zeker ben ik er nog niet van dat Trump niet wordt herkozen. Ik hou m’n hart vast.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer