Trump presteert het weer

 

Het is weer zo ver. Trump did it again. Hij heeft zichzelf weer overtroffen.

 

Het ernstige is dat elke keer als ik een nieuwsbericht over Trump zie, ik moet checken of het niet een De Speld-achtige site is. Want zo vaak denk ik: néé toch? Dit kán niet. Maar jawel, het kan dus wel en jawel, het is dus echt zo.

 

Dus vandaag presenteer ik u in de categorie het-kan-altijd-erger: Trump die zich beter niet aan jaartallen kan wagen. 

 

Maandag gaf hij namelijk een persconferentie, waar hij de volgende woorden sprak: ‘Wat het dichtstbij komt is 1917, wat ze de grote pandemie noemen. Het was zeker iets verschrikkelijks en kostte 50 tot 100 miljoen mensen het leven. Daardoor eindigde waarschijnlijk de Tweede Wereldoorlog, alle soldaten waren ziek.’

 

Ik weet niet eens waar ik moet beginnen. 1917? De Tweede Wereldoorlog? De grote pandemie? Heeft hij één van de ‘feiten’ die hij opnoemt juist?

 

Nee. Geen enkele. Wat ook een prestatie op zich is, vind ik. Het lijkt erop dat de grote pandemie waar hij op doelt de Spaanse Griep is, die niet in 1917 uitbrak, maar in 1918. Dat de Tweede Wereldoorlog ruim 30 jaar later ten einde kwam, hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen. Dat die door de Spaanse Griep ten einde liep… is niet eens aan de orde. De Eerste Wereldoorlog dan, kwam die tot een eind vanwege de Spaanse Griep? Dat is nooit feitelijk aangetoond.

 

Ach, weer een dag, weer een opmerkelijke uitspraak van Trump. Wat zal het morgen zijn?

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer