Trek ik mijn eigen zoon voor ten nadele van mijn stiefzoon?

 

Marieke (49) is tien jaar samen met Sander (53), waarvan zeven jaar getrouwd. Uit een eerder huwelijk heeft zij zoon Tobias (20), Sander heeft uit een vorige relatie ook een zoon, Martijn (19).

 

‘Met de vader van Tobias heb ik gelukkig nog een goede band. Natuurlijk was de scheiding geen prettige ervaring, maar ik kan met trots zeggen dat we Tobias daar zoveel mogelijk buiten hebben gelaten. Voor hem was het alsnog (begrijpelijk) een heftige ervaring. Gelukkig ziet hij ook in dat zowel zijn vader als ik nu veel beter in ons vel zitten. (Zijn vader is inmiddels ook hertrouwd.) Mijn ex en mijn nieuwe man Sander kunnen het ook goed met elkaar vinden en regelmatig drinken we met z’n allen een biertje. Je zou ons een soort ‘Modern Family’ kunnen noemen; het is een beetje een bij elkaar geraapt zooitje, maar het werkt goed.

 

Tenminste, dat was de situatie altijd. Sander heeft uit zijn vorige relatie ook een zoon, Martijn, die een jaartje jonger is dan Tobias. Zowel Tobias als Martijn woont inmiddels op kamers, maar ze hebben lang bij ons in huis gewoond. Als stiefbroers hadden zij gelijk een klik, wat voor ons natuurlijk heel prettig was. Inmiddels lopen ze de deur bij elkaar niet meer plat, en dat heeft helaas een vervelende reden. 

 

Ik heb een goede baan. Ik verdien goed, meer dan Sander. Zelf heb ik daar geen problemen mee, en ik dacht Sander ook niet. Toen Tobias aankondigde een tussenjaar te willen nemen en te willen reizen na de zomer, heb ik daar heel enthousiast op gereageerd. Het lijkt me namelijk een heel goed plan, en ik vind het ook helemaal iets voor Tobias; hij is altijd al nieuwsgierig geweest naar andere culturen en wilde altijd al zoveel mogelijk van de wereld zien.

 

Nou heeft zo’n reis (door Zuid-Amerika, dat is zijn plan) natuurlijk een behoorlijk prijskaartje. Een prijskaartje dat ik, samen met zijn vader, graag wil sponsoren. Zijn vader en ik hebben besloten om de tickets naar Zuid-Amerika en de binnenlandse vluchten aldaar met z’n tweeën te betalen. Dat kunnen wij ons veroorloven, want ook de vader van Tobias, mijn ex, heeft een goede baan. Naast een bijzondere ervaring ben ik er ook van overtuigd dat een lange reis maken erg goed is voor je zelfontwikkeling.

 

Nu is Martijn ook aangestoken door dit idee. Hij kondigde aan dat hij, als de coronapandemie voorbij is, ook wil gaan reizen, door Australië. En hij verwacht dat voor hem dezelfde constructie geldt: dat hij alle vliegtickets cadeau krijgt. De moeder van Martijn heeft het geld niet om haar zoon te sponsoren en Sander kan het zich niet veroorloven om de kosten van de vliegreis helemaal te dragen. Hij verwacht nu dat ik de andere helft voor mijn stiefzoon betaal, maar dat wil ik niet. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik wil best een deel meebetalen want ik hou van die jongen alsof het mijn eigen zoon was, maar zoveel geld voor de andere helft van de vliegreis is mij gewoon te gortig. 

 

Martijn is nu boos op me omdat ik mijn eigen zoon een voorkeursbehandeling zou geven. Heeft hij gelijk en moet ik ook de andere helft betalen?’

 

Marieke en Sander’s namen zijn vanwege privacy gefingeerd.
Hun echte naam is bekend bij de redactie.

 

Heb jij ook en dilemma en wil je dat (anoniem) met ons delen?
Stuur dan een mail naar info@franska.nl.