Dus daarom heet het Back Friday, niet zozeer omdat het zwart van de mensen zag in de grote steden, maar omdat over een paar maanden zal blijken dat grote aantallen mensen door de drukte ervan aan corona zullen overlijden.

 

Om er zeker van te zijn dat Black Friday zijn naam eer aandoet, duurt die zwarte vrijdag dit jaar een week.

 

Eigenlijk toch logisch dat het kabinet overweegt de scholen een week langer dicht te laten, restaurants gesloten te houden en theaters te beperken tot dertig mensen en tegelijkertijd IKEA en de Action een beperking op te leggen van niet meer dan honderd koopjesjagers per vierkante meter. Gelijke monniken gelijke kopers.

 

Om Black Friday enigszins in te perken overweegt het kabinet de parkeertijd te bekorten (ik verzin het niet). Ook mogelijk: de snelheid van liften en roltrappen in warenhuizen sterk te verhogen of zakkenrollers in te zetten, zodat mensen geen geld meer hebben om uit te geven.

 

Ik ben benieuwd hoe de politiek hierop reageert. Omdat er verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn in maart 2021, worden langzamerhand de partijprogramma’s bekend. Ik had al verteld dat de SGP bleef bij zijn standpunten: doodstraf invoeren, op zondag alles dicht, ook de echtgenotes, die op deze dag des Heren wel achter het fornuis mogen/moeten, enzovoort. Over het programma van de Partij van de Arbeid ontstond koninklijke ophef, reuring heet dat in die kringen. De sociaal-democraten willen een speciale belasting invoeren voor pandjesbazen met meer dan vier woningen in hun bezit en die noemen ze de Prins Bernardbelasting. Nou, Prins Bernard jr. boos en die ging meteen tellen. Al een dag later kwam hij tot de ontdekking dat hij net boven de vier zat. Maar hij beziet, zoals bekend, alles door een gekleurde bril, hij heeft namelijk ruim 600 woningen in bezit.

 

Namen van personen ergens aan verbinden wordt wel een trend: je schoonmoeder een knuffel geven heet sinds de zomer een Grapperhausje; en als je plotseling ergens geen actieve herinnering aan hebt, noemen wij dat een Mark Rutte-moment.

 

Als een bewindspersoon enorm blundert, heette dat tot voor kort een Sander Dekkertje, maar ere wie ere toekomt, nu heet dat een Wiebesje. Als hij op tv komt, wordt bij ons thuis uit volle borst het lied ‘Daar komt Wiebesje, rare Wiebesje’ ingezet.

 

Forum heeft het nog iets te druk met “picking up the pieces” om aan een programma te werken, ze werken voornamelijk aan zichzelf. Vorige week achtten kenners de kans groot dat nu de beerput van FvD en met name Thierry B. zou worden geopend. Dat gebeurde ook: Xander van der Wulp vertelde (deze anekdote is voor boven de 18) dat hij een keer Thierry Baudet in de wandelgangen vertelde dat hij naar het congres van FvD zou gaan. Thierry: ‘Gezellig, er valt genoeg te neuken daar.’ Van der Wulp probeerde Baudet tevergeefs duidelijk te maken dat hij als verslaggever kwam voor de politíeke beweging van Forum, niet de seksuele beweging.

 

Het is weer tijd voor een quiz. Wie twitterde vandaag over zichzelf het volgende:
‘Dit soort mensen komen één keer per generatie voorbij en daar moeten we héél zuinig op zijn.’

 

Ik hoor sommige lezeressen en lezers denken: Dat is vast Bassie (van Adriaan) en daarbij had Bassie het dus over zichzelf en niet over de baron, die nog behoorlijk veel geld van hem krijgt. Het is een goede suggestie (“Alles is voor Bassie” tenslotte), maar niet goed.

 

De meesten zullen wel op Donald Trump gokken. Ik wil daar wel een half punt voor geven, want het had hem zomaar kunnen zijn.

 

Maar nee, het is Trumps Nederlandse evenknie, even arrogant, even overtuigd van zijn eigen gelijk en genialiteit. Thierry Baudet dus. Je hoeft hem niet belachelijk te maken, dat doet hij zelf veel beter.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.