Niet normaal mooi: Elizabeths huis

 

 

Rachel: Ik ben echt vreselijk dol op Queen Elizabeth I. Wat een bikkel was dat, zeg. Het had weinig gescheeld of ik had mijn dochter naar haar vernoemd, maar Lizzie Lancashire klonk een beetje te veel als een niet al te goeie actrice uit de jaren vijftig.

 

 

Prinses Elizabeth Tudor bracht een groot deel van haar jeugd door in the Royal Palace of Hatfield. Op 17 november 1558 zat ze onder een eik in de tuin toen het nieuws kwam dat haar oudere halfzus Mary was overleden en dat ze dus koningin van Engeland was. Elizabeth I zeeg op haar knieën en zei: ‘This is the Lord’s doing, and it is marvellous in our eyes’, wat zoveel betekent als: Goeie karma, yay! En vervolgens bleek ze een natuurtalent in het regeren van het land, het dragen van onmogelijke jurken, rivalen voor de Engelse troon een kopje kleiner maken, de Spaanse Armada uit de zee blazen en het tegen elkaar uitspelen van huwelijkskandidaten. En het dan toch nog presteren om haar hele leven hartstikke single te blijven.

 

 

 

Topwijf dus. In de zeventiende eeuw werd een groot deel van het Palace of Hatfield afgebroken om plaats te maken voor het huidige Hatfield House, maar een gedeelte van het vijftiende-eeuwse ‘Old Palace’ – met onder andere de ridderzaal waar Elizabeth op 25-jarige leeftijd haar eerste vergadering van de Raad van State voorzat – is er nog. En een afstammeling van de eik waaronder Elizabeth zat toen ze het nieuws van de dood van Mary ontving, staat er ook nog; haar verre achterkleinovergrootnicht Queen Elizabeth II heeft ‘m in 1985 geplant op de plek waar de oude boom stond.

 

En het ‘nieuwe’ Hatfield House plus omliggende tuinen? Daar woont tegenwoordig de 7de Marquess of Salisbury, maar hij is de beroerdste niet (en waarschijnlijk nauwelijks thuis) dus een groot deel is open voor bezoekers. Vette aanrader trouwens, vooral de tuinen zijn niet normaal mooi.

 

 

 

Hatfield House & Gardens ligt 35 kilometer ten noorden van Londen. Met de trein ben je er vanuit London King’s Cross in ongeveer 20 minuten. De ingang van het landgoed ligt tegenover het treinstation. Entree: volwassenen £19 (€21), kinderen £9 (€10), family ticket £49 (€55).

 

P.S.: Zin in nog een bijzondere ‘stately home’? Deze is ook leuk.

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: Rachel Lancashire, Hatfield House. Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.