Sneeuwpret om de hoek

Maartje: Geen budget voor een dure wintersportvakantie? Winterberg. Geen zin om heel ver te reizen? Winterberg. Geen zin om te rijden of te vliegen? Winterberg. Hond mee? Winterberg. Zin in ongecompliceerde gezelligheid? Winterberg. Afijn, u get the point: in het Duitse Winterberg met je wezen.

 

 

 

Het is het dak van het Duitse Sauerland en het is het dichtstbijzijnde wintersportgebied gezien vanuit ons eigen land: Winterberg. Nee, hip & happening is het er niet, maar dat hoeft ook niet – wel zo rustig af en toe. Authentiek is the way to go in Winterberg, en dat kan er maar al te goed.
Het kost je 3 à 4 uur met de auto vanuit de meeste Nederlandse steden, of een kleine 6 uur met de trein (comfortabel!) en je staat hartje Winterberg. Dat is niet zo moeilijk, want het dorp is formaat postzegel. Het skigebied is klein – lekker overzichtelijk. Er zijn 34 skipistes en jaarlijks drie maanden sneeuwzekerheid. Mocht je geen zin hebben om de latten onder te binden, maar de rest van het gezelschap wel, dan is dat in het geval van Winterberg ook al geen punt: het gezellige (en enige) restaurant aan de voet van de berg is eenvoudig te voet te bereiken  – je zit er prima met een kop thee en een boek naar de voorbij ruisende skiërs te kijken.
Vanaf de après-ski is in het dorp zelf Dorf Alm Winterberg, in een zijstraat van het dorpsplein, favoriet. Het in 2014 geopende restaurant is weliswaar vrij groot, maar heeft zoveel lagen en hoeken dat het er eigenlijk overal knus is, ook al is het niet druk (wat het wel vrijwel altijd is). Op het menu een old school flammkuchen – precies goed, en verder alles wat je van een typisch Duitse stube mag verwachten. Even in de auto en je kunt naar de Schweden Hütte. Een blokhut verstopt in het bos, waar je lekker bier en degelijk hartig eten krijgt, perfect voor na een stevige wandeling of skitocht.

 

Wat chiquer maar ook op en top Duits is Gasthof Zur Post in Olsberg, ongeveer 10km van Winterberg.

 

Waar te slapen? In Schmallenberg zit een bijzonder smaakvol vakantiepark: Bergdorf Liebesgrün. Die hebben het, voor de verandering in de streek, helemaal 2016/2017-stijl begrepen.

 

 

Bart @ Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.

www.winterberg.de