Spektakelstuk voor de kerst

 

Toen ik wat ruimer in de vrije tijd zat, haalde ik nog weleens iets veel te moeilijks overhoop in de keuken. Beginnersdingetje. Maar ik scoorde wel lekker veel ah’s en oh’s met mijn ingevroren fles wodka. Niet dat het maken ervan nou bepaald van een leien dakje ging, maar toen het op tafel kwam merkte je daar niets meer van. Ik had bedacht dat ik Russisch wilde koken. Had allerlei zakuski (Russische hapjes) vooraf met ijskoude wodka erbij bedacht, daarna een grote zalmpastei van bladerdeeg in de vorm van een vis, met schubben en al. En natuurlijk een omelet sibérienne als feestelijke afsluiter. Nou, als je uit bent op een beetje stress dan moet je dit allemaal in één keer proberen te doen. Ik zou beginnen met de ingevroren fles. Alleen dat al is een spectaculair idee voor kerst.

 

Minstens een dag van tevoren beginnen

 

Je koopt een pak melk of nog beter zo’n groot pak Bar le Duc-water. En natuurlijk een fles wodka. Het pak moet natuurlijk leeg en je moet zeker weten dat de fles wodka die je hebt, met ruim water eromheen, in het pak past. En je moet ook zeker weten dat het geheel staand in je diepvries kan. Dan ben je al een heel eind. Allemaal dingen waar ik pas achter kwam terwijl ik bezig was. Het pak giet je vol water. Handigste om dat in de gootsteen te doen. Dan zet je je fles er middenin en daaromheen steek je wat rozen en mooie blaadjes. Zorg dat er aan de bovenkant van de fles nog genoeg ruimte overblijft om hem beet te pakken straks bij het gieten. Dan kan nu de hele handel een dag of langer in de diepvries. Wel lekker lang van tevoren klaar, toch? Maar niet helemaal. Het moet ook nog uitgepakt worden. Kun je beter vooraf doen, zodat je niet staat te tobben, en je handen staat te bevriezen als er al mensen naar staan te kijken… Ik heb de fles op een mooie beetje diepe schaal met klimop gezet. Ziet er echt fantastisch uit. Zal ik het toch maar weer eens doen? Kan natuurlijk ook met jenever. Of aquavit. Of…

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs  Sfeerbeeld Sfeerbeeld: Jamie OliverAvenue