15 ristoranti deliziosi

 

Maartje: Als we niet naar Italië kunnen, dan maar naar de Italiaan. Nee hoor, niet kiezen: maak er gewoon een Italië-eet-marathon van. De 15 leukste ristoranti in Amsterdam.

 

 

Piccolo

Op drie keer struikelen van De Hallen aan het Bellamyplein in Amsterdam West, waar meer zit dan alleen de bekende Foodhallen, opende Piccolo aan de Tollensstraat. De naam zegt het al: klein. In een aantrekkelijk licht stijltje en dé nieuwe plek voor je Italiaanse aperitivo. Aperitivo platters galore, ofwel Italiaanse borrelplankjes waar je U tegen zegt. Niks ingewikkelds hoor, en dat hoeft ook niet – een hammetje, een kaasje, wat olijven, lekker brood… Wijn of bier of een cocktail on the side, precies zoals het weekend behoort te beginnen. Of om het even iedere andere avond van de week. Tollensstraat 53a, Amsterdam (Oud-West)

 

Koevoet

Ken je klassiekers. Bij Koevoet kom je niet voor een broodje gezond zoals de naam misschien doet vermoeden, maar voor onvervalst Italiaans eten in een ras-Amsterdams lokaal. Koevoet is vaak vol, maar vroeg of laat op de avond is er altijd nog wel een tafeltje te scoren in het rumoerige opkamertje. Sla eenmaal binnen de St. Jacobsschelp niet over. Lindenstraat 17, Amsterdam (Jordaan)

 

Al Ninèn

Authentieke pastarecepten uit Italië (uit van die kleine dorpjes, dat zijn de betere) aan de Westerstraat, voor de afhaal, al bezorgt de fietsbezorgservice ook. Italiaanse kazen, charcuterie, wijnen, azijnen, oliën en chocola – alles is bij Al Ninèn te vinden. De zaak aan de Westerstraat bestaat precies een jaar en dat vieren ze onder andere met nieuwe gerechten met verse truffel. Westerstraat 77h, Amsterdam (Jordaan)

 

Renato’s Osteria
Eerst was er de pizzeria van Renato’s en toen, herstel: en nu, nu is er Renato’s Osteria. Osteria? Mais oui, dat is een typisch Italiaans buurthuis waar gegeten en gedronken wordt. Een heerlijk zaakje werd Renato’s Osteria in de Amsterdamse Pijp, en een plek waar je de lekkerste Italiaanse (pasta vooral) gerechten voorgeschoteld worden. Klein is de zaak, fijn is het volk. Een must? De vongele, de ‘gewone’ of die met kreeft als het even kan. Vergeet ook niet een flesje rood uit het wijnrek te bestellen, of de verrukkelijke bruschetta’s vooraf. Van der Helstplein 10HS, Amsterdam (de Pijp)

 

 

1 La Perla 


Het beste pizzapaard van stal: La Perla. LOVE La Perla. Wat is er ook niet om van te houden? De pizza’s, de mensen, de locatie. Zo één voor iedere dag. En de straat waarin je La Perla vindt is een van de gezelligste van de stad. Tweede Tuindwarsstraat 14, Amsterdam (Jordaan)

 

2 Mama Dough 
Pizza aan het immer gezellige Beukenplein in Amsterdam Oost. Mama Dough is de naam, verse pizza uit de houtoven om ter plekke op te peuzelen of om af te halen is het idee. De pizza in kwestie wordt goudbruin gebakken door luitjes die het klappen van de zweep leerden bij o.a. café Bukowski. Beukenplein 21, Amsterdam (Oost)

 

3 Di Bruno
 

Di Bruno dus, genoemd naar Bruno, de man die je welkom heet alsof je dagelijks over de vloer komt en die vervolgens het gros van de gerechten aan je tafel bereidt met een Italiaanse flair waar je hebberig van wordt. Aan de Willemsparkweg, vrijwel naast het bekende Joffers vind je Amsterdams leukste knuffel-Italiaan. Willemsparkweg 155, Amsterdam (Zuid)

 

 

4 Incanto


In hartje Amsterdam zit Incanto verstopt. Waggel de Kalverstraat af en duik Incanto in. Beste afsluiter van een dag shoppen maar ook een top-tip voor een (zaken)lunch. Amstel 2, Amsterdam (Centrum)

 

Toscanini

Een begrip in Amsterdam voor het heerlijke eten en daarom op deze lijst. Om voor ons een ultimate topper te worden mag het van ons nog wel wat vriendelijker. Maar lekker eten? Ontegenzeggelijk! Lindengracht 75, Amsterdam (Jordaan)

 

Spaghetteria

Een zálig pastaatje bij de boys van Spaghetteria is altijd een goed idee. Maar vergeet niet de limoncello en scroppino. En, goed nieuws, sinds half oktober is het eerst Spaghetteria-kookboek een feit! Pasta heet het en er staan 61 authentieke recepten in. Als je daar geen zin in hebt, zijn er gelukkig drie Amsterdamse vestigingen (en één in Utrecht). Van Woustraat 123 (Zuid), Jan Hanzenstraat 32 (West), Pretoriusstraat 72 (Oost), Amsterdam

 

Foodbar 63 graden

In de verder betrekkelijk onooglijke Woestduinstraat in de Amsterdamse Schinkelbuurt zit een klein juweel: Foodbar 63 Graden. De grote trekker is uiteraard het Italiaans georiënteerde eten. Mollige porties, vorstelijke spijzen: we noemen gebakken calamares met dragon, venkel en radijsjes afgeblust met sambucco negro, salade met gepofte aubergine, linzen, pancetta, vijgen en gebrande noten en ravioli gevuld met bietjes en geitenkaas in een tijmbotersaus met parmezaan en tuinkers. Zo. Woestduinstraat 63, Amsterdam (Zuid)

 

5 Mastino

Kakel-, kakel-, kakelverse producten in de Pijp. Lijkt ons voldoende informatie voor deze topper van een Italiaan. Mastino is het onderwerp van gesprek en naast dat het een ‘gewone’ puike Italiaan betreft, maakt het zich ook hard voor de vegan-Amsterdammer met een maandelijkse vegan brunch, los van de vegan pizza’s die standaard op het menu staan. Eerste van der Helststraat 78h Amsterdam (de Pijp)

 

Steeds populairder, ook in Nederland: het aperitivo met een borrelplankje

 

 

LaLotta

Pizza, op de plek waar eerst de favoriet van velen restaurant Aan de Amstel zat. Grote schoenen om te vullen (Aan de Amstel was het restaurant van Yvette van Boven. Zoek maar eens op) dus maar goed dat La Lotta heel, heel wat anders is gaan doen op het adres. Pizza. Overheerlijke pizza. Gezonde pizza. Bovendien zit er, naast LaLotta Pizza ook LaLotta Academy. Hier kunnen pizza workshops gevolgd worden, zowel door professionele koks als amateurchefs. Je leert er oerpizza’s maken, met een bodem van hele graankorrels, rijk aan gezonde voedingsstoffen en zonder overdaad aan beleg. En denk nu niet dat LaLotta zomaar iets doet: de pizzaspecialisten zijn gecertificeerd door de Scuola Nazionale Italiana Pizzaioli in Rome. Weesperzijde 42A, Amsterdam (Oost)

 

Firma Pekelhaaring
Waar het altijd van hetzelfde goede, Italiaanse niveau is en waar het altijd gezellig druk is (reserveren een must, zeker in het weekend)? Firma Pekelhaaring. Bonuspunten voor het sfeertje van Fa. Pekelharing dat allang op z’n hipsters was voor dat dit hip was, en daardoor is het eigenlijk dus helemaal niet hipster. Ach, het is er vooral altijd heel erg goed. En altijd heel erg gezellig. Van Woustraat 127-129, Amsterdam (de Pijp)

 

Pazzi
Een van de betere pizzastations van Amsterdam? Pazzi. Pazzi, gerund door ras-Italianen bezorgt keer op keer weer een topavond. De restaurants (er zijn er twee, één in Oud-West en één in de Jordaan) hebben een warme industriële inrichting en een compacte menukaart. Het is pizza of antipasti, antipasti of pizza. Prettig. Nog prettiger wordt het als je die twee combineert. Houd wel even rekening met wachten aan de bar – reserveren kan niet en druk is het altijd. Begin gewoon alvast met de antipasti; dan is die wachtrij zó voorbij. Eerste Looiersdwarsstraat 4 (Jordaan), De Clercqstraat 93III (Oud-West), Amsterdam

 

Bart @ Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.