‘Toen ik je zag’ is nu te zien op Netflix

 

Toen ik je zag

 

 

Ik denk dat mijn generatie best wel even van slag was toen we hoorden dat Antonie Kamerling zich van het leven had beroofd.

 

 

 

Ongeveer net zo oud als hij was ik, toen ik hem voor het eerst op televisie zag bij Goede Tijden Slechte Tijden. Een vrije geest die het leven nam zoals het kwam. Hij trouwde net als ik met zijn grote liefde en kreeg daarna ook twee kinderen. Het leven lachte ons dus toe.

 

 

Maar Antonie lachte niet terug, want in zijn hoofd was het donker, aardedonker. Iets waar ik me met mijn happy life helemaal niets bij voor kon stellen, maar wat voor hem afgrijselijk moet zijn geweest. Terwijl de hele wereld denkt dat je alles voor elkaar hebt, met een geweldige vrouw, twee schatten van kinderen, een bloeiende carrière, kun jij aan niets anders denken dan aan de dood. Hoe onwaarschijnlijk eenzaam.

 

 

Isa Hoes schreef een prachtig boek over haar leven met Antonie, dat er vanaf de buitenkant fantastisch uitzag maar aan elkaar hing van spanning rondom de depressieve buien van haar man die kampte met een bipolaire stoornis. De allesoverheersende angst om hem te verliezen verstikte en verscheurde hun gezin. Maar ze moest overeind blijven voor hem en hun kinderen. Haar aangrijpende verhaal werd een bestseller omdat zoveel anderen zich erin herkenden. En nu, 10 jaar later, is er een prachtige film gemaakt, gebaseerd op haar boek.  

 

 

De hoofdrollen worden gespeeld door Noortje Herlaar als Esther en Egbert Jan Weeber als Bastiaan – het was een bewuste keuze om de namen van het acteurskoppel te veranderen. In een eerder interview zei Isa: ‘De regisseur heeft ervoor gekozen, andere namen, de mensen anders te noemen, zodat je niet hoeft na te denken of ze het wel goed spelen. Zo liep hij niet of zo sprak hij niet. En het gaat over: het kan iedereen gebeuren.’ Volgens Isa was hij de leukste man die ze kende als hij zich goed voelde. Maar als dat niet zo was…

 

 

Ik had de film gemist in de bioscoop maar gelukkig kun je hem nu via Netflix bekijken. Ondanks dat het best wel een heftig onderwerp is, heeft regisseur Ben Verbong er een waanzinnig mooie film van gemaakt die de moeite waard is om alsnog te gaan zien.

 

 

 

 


 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit