To meat or not to meat

 

Hij is weer achter de rug, de Nationale Week Zonder Vlees. Rust in de tent. En bij de slager en in de supermarkt.

 

Pak van m’n hart. Maar wel even evalueren graag, want anders blijft ’t malen bij mij.

 

Eerst een bekentenis: ik heb vorige week gewoon vlees gegeten. Niet omdat ik zo nodig vlees moet eten, maar omdat ik me die hele Nationale Week Zonder Vlees druk maak. Loop ik op dag 1 van de NWZV door de supermarkt en dan vraag ik me af: hoeveel mensen zouden er deze week geen vlees eten? En dan ga ik dus kijken bij de vleesafdeling. Is het er extra rustig? Blijft er heel veel liggen? Dat vervolgens over de houdbaarheidsdatum komt en dan weggegooid wordt? (Wat is erger, opeten of weggooien?) Of zijn de schappen juist opzettelijk extra leeg? Omdat de Appie verwacht dat de hele wereld meedoet aan die NWZV en ze daarop inspelen? Of omdat Frits van Eerd zelf ook z’n karbonaadje overslaat en extra schapruimte nodig heeft voor tofu en speckjes?

 

Of slaan mensen juist alvast extra vlees in, omdat ze bang zijn dat ze anders in de week na de NWZV misgrijpen? ‘Snel thuis de vriezer aanvullen, want als heel carnivoor Nederland zich na zeven dagen linzensmurrie weer op de biefstukken stort…’ – dat idee.

 

En zou die hele NWZV niet uiteindelijk averechts werken? Want wat niet mag is extra lekker, toch? Dus dat mensen na een week groenteburgers tegen elkaar zeggen: “Goh, wat is zo’n niks-aan-de-hand-kipfiletje eigenlijk lekker, moeten we vaker doen!”

 

 

Ja, en dan heb ik dus in de NWZV m’n mandje met vleesvrije boodschappen (#ikdoeoveralaanmee) afgerekend, en dan loop ik langs de bakker en de slager… De SLAGER! Kortsluiting in mijn hoofd. De slager is gewoon open… Ja duh! Had ik dan verwacht dat in de NWZV alle slagers in Nederland een week met vakantie zouden gaan? Ik ga eigenlijk nooit naar de slager, maar ik kijk door het raam en ik heb oogcontact met de mevrouw achter de toonbank en er zijn geen andere klanten, dus nou MOET ik wel naar binnen.

#dwangneurose. En even checken of de NWf*ingZV geen faillissementsgolf onder slagers teweegbrengt. Dat ik dat op m’n geweten zou hebben…

 

Dus ja, ik heb vorige week gewoon vlees gegeten, alsof er niets aan de hand was en er geen NWVZ bestond. En dat maak ik dan de komende dagen (weken, maanden, jaren) weer goed.

 

 

Door Madeleen Driessen