Met deze ademhalingsoefening overwin je elke paniekaanval

 

Inmiddels is het geen geheim meer: ik ben een méga Piet Paniek. Zelfs nu ik dit schrijf gieren er wat milde zenuwen door mijn lijf.

 

 

 

De reden? Wie het weet mag het zeggen. Ik sta gewoon altijd aan en soms lijkt het onmogelijk om me daar in het moment overheen te zetten. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren heel wat kennis opgedaan en trucjes geleerd om mezelf weer rustig te krijgen en ik deel ze dan ook graag met je. Vandaag op het menu: een ademhalingsoefening die elke paniekaanval binnen no time de laan uit stuurt. Uitgetest en goedgekeurd door ondergetekende.

 

Eerst is het goed om te begrijpen waarom je last krijgt van je ademhaling als je een paniekaanval op voelt komen. Hyperventilatie of kortademigheid is één van de meest voorkomende symptomen van paniekaanvallen. Doordat je op momenten van paniek via je borst ademhaalt, worden je angstgevoelens vergroot omdat je het gevoel hebt dat je niet volledig kunt ademhalen. Naarmate de paniek groter wordt, wordt het steeds lastiger om je ademhaling onder controle te krijgen. Als je vanaf de eerste tekenen van paniek voller en door je buik ademhaalt, voel je je snel rustiger. Ook heb je meer controle over je gevoel wanneer je wordt geconfronteerd met paniek en angst en wordt de geest vrijgemaakt van angstige en negatieve gedachten. Ligt er een paniekaanval op de loer? Probeer dan deze ademhalingsoefening eens:

 

1. Begin in een comfortabele houding met een rechte ruggengraat, zoals rechtop in een stoel zittend met je voeten op de grond of op je rug liggend.

 

2. Sluit je ogen of kijk naar beneden om je te kunnen focussen op je lichaam.

3. Begin je ademhaling op te merken. Adem je in en uit vanuit je borst? Adem je snel of langzaam?

 

4. Houd je schouders ontspannen en stil en begin met bewust te ademen.

 

5. Adem diep en langzaam in door je neus, voel je buik uitzetten terwijl je je lichaam vult met je adem. Doe dit vier seconden.

 

6. Adem geleidelijk uit door je mond en laat alle lucht ontsnappen. Doe dit zes seconden.

 

7. Blijf je concentreren op je ademhaling en merk op hoe je buik stijgt en daalt bij elke ademhaling die je doet.

 

8. Herhaal dit voor nog vijf tot tien ademhalingscycli. Terwijl je diep ademhaalt, merk je hoe je je voelt door je hele lichaam.

 

9. Zijn er gebieden die gespannener aanvoelen dan andere? Stel je bij elke uitademing voor dat je lichaam stress en spanning loslaat.

 

10. Check bij jezelf in hoe je je voelt. Heeft het nog niet goed genoeg geholpen? Herhaal de oefening dan nog een paar keer en weet: ook dit gaat weer voorbij.

 

Bron: Very Well Mind

Door: Redactie Amayzine.com