Tilburg is hartstikke happening

 

 

Als je denkt aan een dagje uit staat Tilburg niet meteen op je netvlies. En waarom niet eigenlijk? Het is hier keileuk…

 

 

Ik ben opgegroeid in een dorp in de buurt van Tilburg maar ging in bourgondisch Breda op school. Tilburg vond ik altijd maar een suffe bedoening. Een lelijke slaperige oude industriestad waar buiten de jaarlijkse kermis niet zoveel gebeurde.

 
Maar hoe anders is dat nu, want het bruist en borrelt hier. Een groot deel van die oude industriële gebouwen is prachtig gerestaureerd. Het Textielmuseum bijvoorbeeld, gevestigd in een voormalige dekenfabriek die inmiddels een rijksmonument is. Het is een superleuk museum voor jong en oud waar van alles te zien en te doen is.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door TextielMuseum | TextielLab (@textielmuseum)


 

De binnenstad heeft natuurlijk een winkelstraat waar alle grote ketens zitten. Maar als je wat vaker links- of rechtsaf slaat kom je de leukste winkeltjes tegen. In het Dwaalgebied (zo heet het echt) zitten allerlei kleine, geinige zaakjes in sfeervolle pandjes. Met design, kleding of bloemen. Ook voor de hipste koffietentjes en restaurantjes moet je hier zijn. Buutvrij is er zo eentje. Wat dacht je van een broodje Ome Toon of salade Tante Tonnie? Kijk vooral ook goed om je heen want er hangt regelmatig nieuwe kunst aan de muur en muzikanten spelen er fijne muziek.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door BUUTVRIJ (@buutvrijcafe)


 

De nieuwste Tilburgse hotspot ligt op een terrein dat jaren aan de rafelrandjes van de stad lag. De Spoorzone, die recht achter het centraal station zit, is the place to be. Waar vroeger de werkplaats van Prorail zat is het nu goed toeven. Op een mooie dag is het hier hartstikke druk want je kunt er lekker in het zonnetje zitten met een fijn koffietje of ’s avonds heerlijk eten in De Houtloods. Vanaf je plekje in het restaurant zie je hoe je bordje in de keuken wordt klaargemaakt. Het is niet alleen een prachtige locatie, ook de gerechten zijn ware kunstwerkjes.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Restaurant De Houtloods (@dehoutloods)


 

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vernieuwde Piushaven met haar culinaire promenade, de Doloris’ Meta Maze waar je het grootste kunstdoolhof ter wereld vindt  en Museum De Pont of het Natuurmuseum Brabant.
 

Tilburg dus. Het is fris, modern, hartstikke happening en keigezellig.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit