Uitgenodigd? Ik? Voor dierendag?

 

Tineke krijgt wel een heel bijzondere uitnodiging… Èn krijgt daar natuurlijk vreemde associaties bij. Want eh, op kattensnoepjes knabbelen bij de bubbels?

 

 

‘Graag nodigen wij u uit voor onze jaarlijkse dierendag staat er op de uitnodiging. Wattt?? Gaan we dat nou ook al groots vieren? En waarom word ik daar dan voor uitgenodigd? Apengat? Paardenhaar? Honden-, varkens-, kattenkop? Waarom denken ze aan mij wanneer die dag gevierd moet worden?

 

En wat doe je trouwens met de hapjes op zo’n dag? Want ja… ik denk bij elk feestje ook meteen aan eten. Maar of ik mezelf hier nu zie staan met een kippenvleugeltje en me dan net zo fijn ga voelen als ik normaal doe wanneer ik iets nuttig? Dat kan ik de huidige kippenpopulatie toch niet aandoen? Gevulde eieren vind ik al sneu, in het huidige Fipronil-tijdperk. Maar op dierendag dan helemaal. Ik vind kippen echt arme schaapjes op dit moment.

 

Toch zie ik mezelf, tijdens deze viering, ook geen kattenbrokjes knabbelen bij de bubbels. Of de schaal met hondenbrokjes even doorgeven. Dus wat het dan nog leuk gaat maken? Kaviaar is ook flauw. Toch?

 

En zouden er dan allemaal beesten rondlopen, tijdens zo’n party? Of alleen maar vegetariërs en vegans? (Mijn spellingcontrole zegt trouwens dat dit woord fout is en dat het waarschijnlijk vetgans moet zijn! Maar dat even geheel terzijde …) O, nee!!

 

 

Dan krijgen we ook weer die eindeloze discussie over melk en eieren, en zo. Of dat nou wel of niet mag. Ondanks het feit dat zoiets er van nature al uitkomt. Ook als je niks doet, hè! En zo’n ei steeds terugduwen, omdat we niet gediend zijn van dierlijke producten, dat lijkt me ook niet diervriendelijk. Toch? Bovendien schijnt een koe zelfs steeds méér melk te gaan geven als ze het naar haar zin heeft. Dus wat er dan mis mee is als ik dat opdrink? Ik heb sowieso weinig tegen drinken, maar melk is ook nog goed voor mijn botten die langzaam natuurlijk toch wat brozer zullen gaan worden.En dan kan ik wel een chemische fabriek neerzetten, die daar dan weer een synthetisch pilletje voor produceert, maar die koe is echt hartstikke blij als ik haar uitknijp, hoor. Brrr… ik voel nog die spanning van toen ik zelf borstvoeding gaf en dat te lang liet zitten.

 

En nee… dat bedoel ik niet flauw. Heus niet! Ik heb nog geen druppel gedronken en ben nu echt niet lollig aan het doen en alle mogelijke diergrapjes aan het uitmelken.

 

O! En aha! Over drinken gesproken! Ik zie nu dat de uitnodiging van de plaatselijke brouwerij komt. Ik denk dus dat ze gewoon een drukfout hebben gemaakt en dat we de jaarlijkse bierendag gaan vieren in plaats van dierendag. Tsja… daar ben ik natuurlijk als de kippen bij!

 

 

Bij veel van wat ze dagelijks tegenkomt filosofeert én associeert Tineke (schrijfster/moeder/fotograaf/toneelregisseur/echtgenote) erop los.

Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs