Tienduizenden meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling

 

 

Als het meezit komt er hulp. Maar alleen als het heel erg meezit en dan nog pas na een week of elf, op z’n vroegst.

 

 

Kindermishandeling, ouderenmishandeling, vrouwen die in elkaar worden geslagen door hun man, vrouwen die hun man de ogen uit zijn hoofd krabben: het zijn zomaar een paar voorbeelden van huiselijk geweld. Omdat dat aan de orde van de dag is (naar schatting 700.000 slachtoffers per jaar), is er het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. Tienduizenden meldingen van huiselijk geweld zou Veilig Thuis jaarlijks ontvangen en om die allemaal naar behoren af te handelen zijn er – hoe kan het ook anders – protocollen ingesteld. Zo heeft Veilig Thuis met zichzelf afgesproken dat negentig procent van de meldingen binnen vijf dagen beoordeeld moet worden – hoe ernstig is het? – en dat er daarna onderzoek wordt gedaan. Tachtig procent van die onderzoeken moet vervolgend binnen tien weken zijn onderzocht, waarna Jeugdzorg, speciale wijkteams of andere hulpverleners kunnen worden ingeschakeld.

 

Vijf dagen + tien weken + wachttijd hulpverlener = best lang in het geval van kindermishandeling of huiselijk geweld. Maar geef de moed niet op! Hulp is onderweg.

 

Maar – je voelde de ‘maar’ waarschijnlijk al aankomen – veruit de meeste van die meldingen worden te laat beoordeeld, zo onderzocht Trouw. En daarvan zouden juist die nieuwe werkwijze en de nieuwe meldcode de oorzaak zijn. In de laatste drie maanden van 2018 lukte het zeggen en schrijven zeven van de zesentwintig regio’s om binnen vijf dagen met een beoordeling te komen en slechts vijf van de zesentwintig regio’s slaagde erin om tachtig procent van de onderzoeken binnen de gestelde termijn van tien weken af te ronden.

 

Vijf dagen plus geen idee hoeveel extra dagen + tien weken plus geen idee hoeveel extra tijd + wachttijd hulpverlener = echt te lang voor slachtoffers van huiselijk geweld. Als dat maar goed gaat.

stop teken met hand

 

Mijn gedachten zijn bij kinderen die geen kant uitkunnen, bij onderwijskrachten die met hun rug tegen de muur staan, bij vrouwen die ten einde raad zijn en bij oude mensen die aan de goden zijn overgeleverd.

 

Houd moed allemaal!

 

Veilig Thuis – de naam zegt het immers al – doet er alles aan om haar problemen binnen een half jaar op te lossen. En nu maar hopen dat ze dat niet voor elkaar denken te boksen door het instellen van een nieuwe meldcode en werkwijze.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans