The Queen leeft voort in dit nieuwe seizoen van The Crown

queen elizabeth the crown

 

Na haar overlijden steeg het aantal kijkers van The Crown wereldwijd enorm. Niet zo gek, want de serie zit steengoed in elkaar.

.

 

 

Het is misschien een beetje raar om zo kort na de dood van Elizabeth II uit te kijken naar een serie over haar leven, maar toch doe ik dat, omdat ik het zo’n bijzondere vrouw vond dat ik eigenlijk wel alles over haar zou willen weten. In dit vijfde seizoen van The Crown, dat vanaf 9 november op Netflix te zien is, komen de woelige jaren 90 aan bod en ik ben heel benieuwd hoe de makers van de serie omgaan met de perikelen rond het huwelijk en de onvermijdelijke scheiding van Charles en Diana. Voor koningin Elizabeth moet dat verschrikkelijk zijn geweest want uiteindelijk was ze natuurlijk ook gewoon een moeder en oma met gevoelens.

 

Vooral het jaar 1992 was verschrikkelijk. Niet alleen ging haar dochter Anne scheiden, ook haar favoriete zoon Andrew en zijn Sarah Ferguson (die prompt topless in de tabloids verscheen met een Texaanse oliemiljonair al sabbelend aan haar teen) gingen uit elkaar. Er kwam een explosief boek, waarin de problemen in het huwelijk van Charles en Diana pijnlijk duidelijk werden. En alsof het nog niet erger kon brak er ook nog brand uit in Windsor Castle, haar officiële residentie. Aan het einde van dat jaar zei ze daarover, tijdens een speech ter ere van haar 40-jarig jubileum: ‘1992 is geen jaar waarop ik met onverdeeld plezier terugkijk. In de woorden van een van mijn meer sympathieke correspondenten, het is een annus horribilis gebleken.’

 

In tien kakelverse nieuwe afleveringen krijg je een nieuwe cast te zien. Imelda Staunton speelt een zeer herkenbare Elizabeth en met haar lichaamslengte van 1,52 meter is ze net zo lang als de echte Queen. Jonathan Pryce is de hoekige prins Philip, Charles is extra charmant omdat hij gespeeld wordt door die heerlijke Dominic West en Elizabeth Debicki zet een weergaloze Diana neer.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door The Crown (@thecrownnetflix)

 

Het volgende seizoen was op het moment van het overlijden van Elizabeth al in productie, maar werd uit respect tijdelijk stopgezet. Peter Morgan, de maker van de serie noemt The Crown een liefdesbrief voor de koningin, eentje waar helaas na zes seizoenen een einde aan komt.

 

The Crown, vanaf 9 november te zien op Netflix

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door The Crown (@thecrownnetflix)

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit