Terug naar kantoor

 

Ineens moet je weer keuvelen bij het koffiezetapparaat, op tijd van huis want file en face tot face vergaderen.

 

 

 

Na die eerste dag op kantoor lag iedereen ’s avonds voor apegapen op de bank. Hoe deden we dit vroeger in go-des-naam? Ik herinner me een tijd dat ik daarna zelfs nog uit éten ging, het idee alleen al.

 

Op één dag moest ik drie uur lang vergaderen met echte, ademende mensen in een ruimte. Die de onderkant van mijn outfit zelfs zagen. Geen geluid om uit te zetten, geen beeldscherm dat even op zwart kon, niet eens een slechte verbinding om te faken. Alles drong zo tot mijn botte hersenpan door. Ik dankte de Zoom-goden op mijn blote knietjes toen mijn volgende afspraak ineens van face tot face naar digitaal ging. Nog een levensecht mens om te zien en mee te praten trok ik niet meer.

 

In de bevrijdende persco streepte Kuipers het verplicht thuiswerken door. Een advies om een beetje half-half te doen bleef over. Elke op kantoorwerkende Nederlander raakte daarna in paniek. Want hoe doe je dat ook alweer op kantoor werken? De deur uitgaan, in de file staan, een beetje sociaal wenselijk gedrag vertonen, áfspraken met bewegende mensen in 3D hebben? Dodelijk vermoeiend allemaal.

 

Uit onderzoek blijkt dat maar 3 procent van de wereldbevolking met een kantoorbaan helemaal terug wil naar kantoor. Alle organisatiepsychologen, bedrijfsartsen en professoren staan zich ondertussen enorm zorgen te maken, want zij zien het grandioos fout gaan. Wat gebeurt er? Een goed gesprek tussen de werkgever en werknemer blijft vaak uit en afspraken maken we blijkbaar niet. Terwijl het juíst deze afspraken zijn die ons helpen deze hele hybride handel werkbaar te maken.

 

Wat te doen? Práten. Leg dat wensenpakket maar op tafel, zeggen experts. Het vaag houden gaat niemand iets brengen. Als jij bijvoorbeeld thuisblijft en je collega zichtbaar gaat zitten zijn op kantoor, dan loop je die promotie misschien wel mis. Afkijken bij de giganten kan trouwens ook, zo gaan de meeste bedrijven voor twee dagen kantoor en drie dagen thuis. Prima balans om bij te komen van al dat gekwetter in de kantoortuin, maar mooi wél de tijd om die vrijmibo mee te pakken.

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans