Terug naar de jaren 80 met deze megaspannende hitserie

 

Ben je opgegroeid in de jaren 80 en houd je van spanning en actie? Dan heb ik een fantastische kijktip voor je…

 

 

In de jaren 80 was er ook van alles aan de hand. Ik maakte me druk of mijn schoudervullingen wel goed zaten en of er genoeg haarlak in mijn gepermanente en getoupeerde haar zat. In de grote boze mensenwereld om mij heen waren het woelige tijden.

 

 

De torenhoge werkloosheid, de zure regen en de Koude Oorlog. En er was een hoop onrust door de aanslagen van Rara op de Makro en de bommen die bij het huis van de Amsterdamse burgemeester waren gelegd maar gelukkig op tijd gevonden werden.

 

 

Ook bij onze zuiderburen was het niet pluis, waar de Bende van Nijvel al moordend en plunderend door het land trok. Vooral supermarkten waren het doelwit en er vielen veel slachtoffers. Deze moorden zijn nooit opgelost en tot op de dag van vandaag is het een mysterie wie erachter zat. Waren het ordinaire bandieten of was het tegen de Belgische politiek gericht en kregen de criminelen bescherming van hogerhand? Het leek wel een perfecte misdaadserie en die is er nu dan ook van gemaakt.

 

 

In de nieuwe Belgische hitserie ‘1985’ wordt het verhaal verteld van de vrienden Marc (Tijmen Govaerts) en Franky (Aimé Claeys) en zijn zus Vicky (Mona Mina Leon) die in het turbulente België van de jaren 80 van het platteland naar de Belgische hoofdstad vertrekken. Marc en Franky voor een carrière bij de Rijkswacht, het elitekorps van de Belgische ordehandhaving, Vicky voor een studie rechten aan de Vrije Universiteit, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. 

 

 

Wanneer een invloedrijke rijkswachtcommandant wordt veroordeeld voor drugshandel en er een aanslag wordt gepleegd op de officier die de zaak aan het licht bracht, komt de Rijkswacht in een zware crisis terecht. Tegelijkertijd wordt het land opgeschrikt door een reeks gewelddadige aanslagen waarbij de ‘Bende van Nijvel’ wordt verdacht van betrokkenheid. Terwijl de jongeren een weg proberen te vinden in het volwassen leven, worden zij alle drie op hun eigen manier door de gebeurtenissen geraakt.

 

Heb je zin in een trip down memory lane met een vette vleug jaren 80 en een megaspannend verhaal dat gebaseerd is op feitelijke gebeurtenissen? Vanaf 4 mei is de serie bij de VPRO te zien op NPO3. Kun je niet wachten? Dan kun je ‘m vanaf 27 april in één keer uitkijken op NPO Plus.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit