Tegenover­gestelde mening

Sommige dingen verzin je niet.

 

Als je dit vijf jaar geleden tegen me had gezegd, had ik het niet geloofd. De PVV-woordvoerder over de islam, de man die samen met Geert het islam-debat in Nederland op scherp heeft gezet, die de partij voorzag van informatie over dit geloof en standpunten innam als: ‘De moskee speelt een negatieve rol in de opvoeding’, is nu zelf moslim geworden.

 

Natuurlijk is dat nieuws. En natuurlijk snapt de man zelf ook wel dat dit een bijzonder mediageniek verhaal is. Dus zat hij bij De Wereld Draait Door. Om zijn boek te promoten. Echt inhoudelijk zei hij niet zoveel. Vragen als: ‘Wat is er nou zo mooi aan de islam?’ werden niet gesteld. Antwoorden op vragen als ‘Waardoor kreeg je nou dat andere inzicht?’ of ‘Heb je spijt?’ werden niet écht beantwoord. Ja, wel met: ‘Ik kijk er niet met trots op terug’. Maar als we echt meer wilden weten, moesten we het boek maar kopen.

 

Tafelheer Özcan Akyol (‘Eus’ voor mensen die dat lastig vinden om te spellen) was fel: door het toedoen van Joram van Klaveren (want over hem had ik het al een tijdje) is het politieke klimaat in Nederland veel scherper geworden, is het debat niet alleen debat, maar is de sfeer ook omgeslagen, een tweesplitsing, en krijgen mensen-met-een-niet-kaaskop-achtergrond, zoals Eus, veel haat, gescheld en bedreigingen over zich heen. 

 

Van Klaveren zelf was beheerst en bedachtzaam. Zei dat hij nu beter onderzoek had gedaan naar de islam. En de bronnen áchter de bronnen had gecheckt; iets wat hij ‘in zijn vorige leven’ niet had gedaan. En daar was Eus natuurlijk – en terecht – verontwaardigd over.

 

Maar wat je ook van Jorams ‘gedraai’ vindt: om je (extreme) standpunt publiekelijk te veranderen, vergt een bepaalde mate van moed. En misschien ook wel van intelligentie. Dat Joram nu een ander inzicht heeft, wil zeggen dat hij er (beter) over heeft nagedacht. Hij durft nu toe te geven dat hij ‘fout’ zat. En dat is lovenswaardig. Durft niet iedereen. Het is veel makkelijker om te zwijgen, om door te gaan op je platgetreden paadje. Veel mensen op social media prezen zijn moed en bereidheid tot nieuwe inzichten.

 

 

Toch dacht ik: stel dat hij nu de draai andersom had gemaakt, dus van moslim naar een PVV’er: hadden al die mensen dan net zo gereageerd?

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius