Supersnel je rijbewijs halen is er straks niet meer bij

 

In Huize Smit heeft iedereen een rijbewijs, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

 

 

 

Mijn oudste reed namelijk bij Beun de Haas, een nogal rommelige rijschool waar we een pakket kochten zodat hij in één keer en supersnel klaar zou zijn. Ware het niet dat ie drie keer zakte voor zijn theorie-examen en er vervolgens ook een potje van maakte met zijn praktijkexamen. Al die extra kosten pasten blijkbaar niet in het pakket waardoor we op ‘advies’ van de rijschool ik weet niet hoeveel extra lessen moesten inkopen en het rijbewijs alsnog een heel dure grap werd.  

 

Blijkbaar was ik niet de enige moeder die in deze beunhazerij was gestonken. Er zijn onder de negenduizend (!) rijscholen in Nederland nogal wat slechte die adverteren met ultrakorte opleidingen waarbij de slagingskans zo ongeveer nul is. Want de lessen zijn zo beroerd dat je met veel te weinig kennis opgaat voor het examen en vervolgens zakt. En dan moet je alsnog voor die extra (dure) lessen betalen. Als ik de cijfers er even bijpak: slechts 52 procent van de kandidaten slaagt in één keer voor het praktijkexamen, voor het theorie-examen is dat maar 39 procent.

 

Volgens minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat moet dat veranderen. Daarover zegt hij in het AD: ‘Frauderen tijdens het examen, instructeurs die je bewust te vroeg laten afrijden, lespakketten die de indruk geven dat je ‘snel’ je rijbewijs kunt halen. Ik vind dat deze misstanden moeten worden aangepakt. Daarom zijn we vanuit het ministerie aan de slag gegaan met een pakket dat verbeteringen moet aanbrengen in de rijopleiding. Bijkomend voordeel is dat we verwachten dat jongeren hierdoor eerder slagen voor hun rijbewijs.’

 

Een betere rijopleiding kan ook zorgen voor veiliger rijgedrag van beginnende automobilisten, wat er hopelijk weer aan bijdraagt dat het grote aantal ongelukken onder deze groep naar beneden gaat. Bovendien komt er meer aandacht voor zaken zoals agressie in het verkeer, moet je ook leren om in het donker te rijden en weten hoe je al die nieuwe hightech snufjes in een auto moet gebruiken. Want in de nieuwe auto’s zit tegenwoordig zoveel technologie dat je daar haast ook een extra lesje voor nodig hebt.

 

Overigens denkt de minister niet dat het halen van je rijbewijs met deze nieuwe regels duurder wordt. Dat hoop je dan maar, want volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in november 2023 kostte het gemiddeld 3125 euro. Daarover zegt hij: ‘Als het rijonderwijs beter is, slagen meer leerlingen de eerste keer voor hun rijbewijs en hoeven ze dus niet meerdere keren te betalen voor een extra examen en voor aanvullende lessen.’

 

Bron: AD.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit