Deze Franse stad wil je niet missen

Dit ga je er zien, shoppen en natuurlijk eten. 

 

 

 

Jaren en jaren ben ik naar Frankrijk met vakantie geweest. In mijn jeugd had ik het plezier een vriendinnetje te hebben met een huisje in de woods boven Grasse. Het is dat we daar geen elektriciteit en stromend water hadden, anders was ik helemaal verpest voor het leven. Plassen in het vrije veld en zelf je jerrycannetje water tappen in het dorp houden je een beetje nederig. Maar we maakten wel uitstapjes naar de Croiset van Cannes en zwommen in Grasse.

 

Later schaakte ik een geliefde die een vader had met een huis in de Languedoc. Wat luxe betreft maakte ik voorzichtig stapjes naar boven, want hij had stroom en hoefde maar een keer per seizoen water te halen. Inmiddels zakken geliefde en ik regelmatig af naar de Côte d’Azur en omdat wij ontzettend van tourtjes maken houden, schuimen wij de hele streek af. Een van de gevonden parels die ik echt met jullie wil delen is het stadje Aix-en-Provence. Je kent de naam Aix misschien wel van die verrukkelijke rosé (met schroefdop: zo makkelijk als je op een bootje zit of op het strand bent), maar ben je er ook geweest? Het is daar zó leuk.

 

1. Waarom je naar Aix moet
Het is een studentenstad waardoor er altijd activiteit en rumoer is en toerisme niet de enige kurk is waar de stad op drijft. Verder is het niet al te groot en daardoor gemoedelijk en makkelijk begaanbaar, maar tegelijkertijd heb je alle dingen die je wenst in een stad. Musea, mooie restaurants, mooie kledingzaken (Maje!) en lekker veel cafés. Ik vind het het Haarlem van Zuid-Frankrijk.

 

2. De Provençaalse markt
Die heb je in Aix in de zomer op dinsdag, donderdag en zaterdag. Je koopt er groenten en fruit, maar natuurlijk ook mandjes, hoeden en brocante.

 

3. Place de l’Hôtel-de-Ville
Echt een plein zoals een plein moet zijn. Met bollige keitjes (hakken lekker thuis laten) en heel veel terrassen die er allemaal op uitkomen. Toen wij er waren, speelde er een bandje en dansten mijn meisjes zo vrolijk dat hun rokjes er van opwapperden. De herinnering staat nog steeds in een lijstje.

 

4. Dit café
Les Deux Garçons is voor Aix wat Café de Flore voor Parijs is. Hier komen kunstenaars al jaren en jaren. Doe als Paul Cézanne, Pablo Picasso, Alain Delon en Emile Zola en drink hier je glas.

53, Cours Mirabeau, Aix en Provence

 

5. Cours Mirabeau
Sowieso een heerlijke straat om over te flaneren.

 

6. Nog een tipje (als je kleine kinderen hebt)
Deze geldt eigenlijk voor elke Franse stad. Omdat je in Frankrijk eigenlijk overal wel goed kunt eten, kiezen wij altijd een restaurant met terras op kijkafstand. Koop een achthonderdrittenkaart zodat jij even normaal twee gangen kunt eten en een fles wijn kunt wegtikken terwijl je kinderen het ook naar hun zin hebben. In Aix vonden we dat op de hoek van de Cours Mirabeau.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach