De hoge boetes die je riskeert als je nu de weg op gaat

 

Bij sneeuw schepte ik altijd wat lafjes mijn voorruit vrij, daarna deed ik alle ramen afzonderlijk naar beneden met kans op sneeuw binnen en dat was het wel.

 

 

 

Totdat ik een vriend kreeg die me er fijntjes op wees wat me dat zou kunnen kosten. In de categorie ‘nooit geweten’: bizar hoge boetes die je kunt krijgen als je nu de weg op gaat.

 

1. Rij ijsvrij

De helft van je voorruit krabben, want dan zie je heus genoeg? Think again. Het zou je zomaar 259 euro kunnen kosten. Het gaat hier om de voorruit en gewone achterruiten. De achterste zijruiten en achterruit zijn geen must, want je hebt ook auto’s die daar geen ruiten hebben. Vergeet je spiegels trouwens niet, want daar hangt een prijskaartje van 150 euro aan als ze bevroren zijn. En dit gaat dus ook op voor beslagen ruiten, dus gewoon even die blower op volle kracht en wachten.

 

Even een voorbeeldje, zo hoort het dus niet:

 

 

2. Krab dat kenteken

Je moet wel een beetje behoorlijk te flitsen blijven. Een onleesbaar kenteken kost je 50 euro. Moeten ze je wel van de weg plukken, want bij een flitscontrole ben je maar moeilijk te traceren.  

 

3. Parkeren op de snelweg

Zonder geldige reden gebruik maken van een vluchtstrook óf vluchthaven? Dat is dan 250 euro alstublieft. En sta je daar wel met een geldige reden, maar vergeet je de alarmlichten aan te doen? Nog eens 150 euro graag.

 

4. Slecht zicht zonder licht

Als de omstandigheden zo zijn dat je bijna niet te zien bent, dan moet je ook overdag verplicht je lampen aan. Het kost je 150 voor en 150 achter, wat een prent van 300 euro betekent. Maar zonder reden je mistlampen aan is dan weer nergens voor nodig en dat tikt ook aan. 100 euro, jawel.

 

5. Groeeeeen

Nooit geweten, maar als je niet rijdt bij een groen licht is dat goed voor een prent van 150 euro. Heeft niks met sneeuw te maken, maar dat wil je toch even weten.

 

6. Alles tussen 21:00 uur en 4:30 uur

Zonder geldige reden kost dat je 95 euro. Maar die wist je natuurlijk al. Al is het lullig om die er bovenop te krijgen, dus ik zeg het maar even.

 

En vergeet dat dak niet sneeuwvrij te maken hè, leute, niets zo gevaarlijk en kanonne-irritant als zo’n vliegende sneeuwberg van een voorganger op je ruit krijgen.  

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans