97-jarig Supermodel

Als je denkt dat je alleen maar jong, strak en slank moet zijn om een supermodel te kunnen worden, nou, dan heb ik nieuws voor je: Iris Apfel heeft een contract getekend bij een van de grootste modellenbureaus ter wereld. Iris is zevenennegentig!

 

Je herkent haar uit duizenden. Een prachtige, kleurrijke, hoogbejaarde vrouw met kort grijs haar en een enorme ronde bril op haar neus. Het fashion-icoon heeft een jeugdigheid waar ik jaloers op ben. Niks geen bloemetjesjurk met een ceintuurtje om haar middel. Maar juist geweldige flamboyante outfits en accessoires. Kasten vol kleding heeft ze thuis.

 

Iris heeft in haar lange leven al heel veel dingen gedaan. Ze studeerde kunstgeschiedenis en deed daarna de kunstacademie. Samen met haar man, Carl Apfel, richtte ze begin jaren vijftig een zeer succesvol textielbedrijf op. Ze mochten met maar liefst negen presidentsvrouwen werken aan de inrichting van het Witte Huis. Dat zijn niet de minste opdrachtgevers, toch?

 

Ik heb ooit op Netflix een documentaire over haar gezien. Haar chique appartement op Manhattan lijkt wel een museum. Tijdens al haar verre reizen kocht ze vaak niet-westerse kleding en die droeg ze dan op chique feestjes. Daar was ze dus een opvallende verschijning in haar fantastische outfits met bijpassende bonte accessoires.

 

Natuurlijk zal Iris niet op de catwalk zelf te zien zijn. Dat laat ze over aan de jonge meiden. Zelf zegt ze daarover: ‘Hoe kan ik concurreren tijdens modeshows? Dat is belachelijk. Hopelijk gaan we gewoon veel samenwerkingen doen, of misschien word ik een vertegenwoordiger. Dat laat ik aan IMG, zij hebben er meer verstand van. Ik heb al heel veel interessante aanbiedingen gehad in mijn beperkte carrière. Alles van vodka en auto’s tot schoonheidsproducten.’

 

 

Er is door speelgoedfabrikant Mattel vorig jaar zelfs een Barbiepop gemaakt, geïnspireerd op Iris Apfel zelf. Zo zie je maar weer… Laatbloeiers hebben de toekomst!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit