Sonja: ‘Het kan wel bij mij, hoor!’ Een zin die er meestal uit is voor ik er erg in heb. Feestjes bij mij thuis vind ik nu eenmaal het leukst. Geen gedoe over wie er bobt en als de kinderen moe zijn kunnen ze gewoon naar hun eigen bed. Eén dingetje vergeet ik dan even: dat al die mensen ook moeten zitten en ergens uit drinken. Dan begint de verzamelrace, want ‘t moet natuurlijk wel mooi worden!

 

Als mijn familie in grote getalen aanschuift met kerst is het altijd weer een uitdaging om iedereen te voorzien van fatsoenlijk eetgerei. Gelukkig houd ik niet van perfect op elkaar afgestemde setjes, dus ik kan lekker mixen en matchen.

 

Styling

Ik houd er wèl van dat de styling klopt. En dat kan heel goed door bijvoorbeeld in een kleurthema te werken. Dit jaar ga ik voor donker met wit. Aan tafel houdt dat in dat ieder setje in ieder geval één donker accent bevat. Dat kan een bordje of kommetje zijn, maar ook heel praktisch een mooi donker servet dat net tussen twee witte borden in ligt.

 

Tafelkleed of geen tafelkleed?

Zeker weten mét tafelkleed. Die vlekken gaan er natuurlijk komen en dat is helemaal prima. Daar hebben we een wasmachine voor. Een ‘echt’ tafelkleed geeft voor mij net even dat extra luxe gevoel en het is tenslotte kerst. Ik heb door de jaren heen veel bijzondere lappen stof verzameld en hier een mooi zoompje in gelegd. Die gebruik ik op dit soort feestelijke momenten. Een linnen tafelkleed is ook een goede optie, maar waar ik de bibbers van krijg is tafelzeil, heel praktisch, maar dat is echt alleen bedoeld voor het ontbijt!

 

Glazen

Het glaswerk haal/leen ik her en der, waarbij ik vooral op zoek ga naar mooie kristallen glazen, hiervoor zal ik de meeste kans maken in de servieskast van mijn moeder. Maar een ritje naar de kringloop of Ikea (kristalglas €1,49) levert soms ook net de laatste mooie tafelschatten op.

 

Bestek

Het bestek is denk ik nog de grootste hoofdbreker. Zo mooi als op het plaatje gaat niet 100% lukken maar als ik zilver als kleur aanhou, kom ik een heel eind. Best mooi ook met mijn eigen witte couverts. Voor de gelegenheid koop ik nog een paar gouden bestekjes (€24,95 Deens) en dan is de basis compleet.

 

Stoelen

O ja, en dan die stoelen, die blijf ik een doorn in het oog vinden. Ik ben zelfs een keer zo ver gegaan dat ik alle lelijke stoelen met wit papier heb bekleed. Het was even een werkje, maar het oog wil ook wat en het was het helemaal waard. Vanaf die tijd heb ik standaard een hele rits witte klapstoelen in de berging staan. Zit voor geen meter, maar de kleur klopt in ieder geval! J

 

Geen stress

Om mijn gasten zo stressvrij mogelijk te ontvangen, begin ik de dag er voor al met de aankleding. Op de dag zelf hoef ik dan alleen nog maar de kaarsjes aan te doen en het eten op tafel te zetten.

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Madam Stoltz