Style Files: Elsa Peretti

 

Zoveel meer dan de muze van Halston.

 

 

Netflix heeft weer een modehit bij de lurven: Halston. Kijk het als je houdt van mode, een scheutje seks, Studio 54 en het New York van de jaren ’70 en niet misselijk wordt als er in elke scène gerookt wordt.

 

Ook het leger om Halston heen was kleurrijk en van belang voor zijn carrière, want succes is bijna altijd een gesammtproject. Bij Halston was zijn model en muze Elsa Peretti de kers op de appelmoes. Zij katapulteerde zijn ontwerpen naar het hoogste mode-echelon. Zij bedacht een passende haardracht bij de kimono dress en zij blies de flacon (wie fles zegt moet strafregels schrijven, wist je dat?) van zijn eerste parfum. Hoe mooi en baanbrekend de flacon ook was, echt ervoor willen betalen deed Halston niet. Uiteindelijk gaf hij haar een bontjas die zij later weer tijdens een ruzie in de fik stak als symbool voor hun vergane vriendschap.

 

Door de serie ben ik verliefder geworden op Elsa Peretti dan op Roy Halston, als ik heel eerlijk ben. Die laatste is naar mijn smaak iets te weinig vriendelijk en iets te veel gericht op geld en roem. Elsa niet. Zij joeg haar dromen na. Als kind van een rijke Italiaanse oliefamilie vertrok ze naar New York om het zelf te maken. Haar familie was vrij conservatief en ze vervreemdde zich van hen. Ze werd toevallig model, wat ze ‘prima maar saai’ vond, werkte daarna voor Halston en was een key character in de artistieke scene van New York.

 

Helmut Newton werd verliefd op haar en fotografeerde haar als bunny tussen de skyscrapers van New York, een foto die tot het culturele erfgoed behoort.

 

Afijn, Elsa schudde Halston van zich af en werd sieradenontwerpster voor Tiffany’s. Verantwoordelijk voor 10 procent van de omzet van het juwelenhuis was ze, net als Paloma Picasso, een van de sterren van het huis. Iets waar Halston overigens weer zeventien rondjes door zijn huis om kon ijsberen, zo jaloers was hij op haar.

 

Ze is vooral beroemd vanwege haar T-cuff armband-ontwerp waarbij je net een sexy deel van de pols van de vrouw ziet. Maar ook haar ringen, haar T-ring: alles heeft eenzelfde floating signatuur.

 

Peretti is nooit getrouwd en, naar het schijnt, tevreden gestorven. Dit jaar, op haar tachtigste, gleed ze weg tijdens haar slaap. Ze had een rijk leven en leeft voort in haar stichting de Nando en Elsa Peretti-stichting waarmee 42 miljoen is gedoneerd aan 852 projecten in de eerste 15 jaar. Waarom je dit wil weten? Omdat ze een mode-icoon is dat veel te onbekend is gebleven. En omdat je misschien haar prachtige juwelen op je wishlist gaat zetten. En als je dat te duur vindt, kun je altijd haar werk zien in het British Museum als je eens in Londen bent. 

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach