Stoppen voor een fietser? Huh?

 

Een primeur in Groot-Brittanië: de eerste ‘Nederlandse’ rotonde is geplaatst. In Cambridge. Hartstikke handig toch, die dingen?

 

Nou… Daar zijn de Britten het niet helemaal mee eens. Het aanleggen van de fietsrotonde is het begin van de Britse overheid om het fietsen te stimuleren in het land. Logisch ook wel dat daarom voor een studentenstad is gekozen, lijkt me. Tijdens mijn studentenleven verplaatste ik me namelijk alleen op de fiets.

 

En wat voor ons natuurlijk hartstikke logisch is, wekt in Groot-Brittanië vooral verwarring en irritatie op: fietsers hebben voorrang. Dus als het even tegenzit, moet je twee keer stoppen voor een fietser op de rotonde. Volstrekt onlogisch, vinden ze daar.

 

The Daily Mail had als kop al dat het een ‘dodelijke zone voor fietsers’ zou zijn en jawel… Ze kregen gelijk. Want de rotonde is alweer dicht. Hij kostte zo’n 2,3 miljoen pond, is een paar dagen open geweest en de rotonde lijkt nu alweer verleden tijd. Voorlopig dan.

 

Een auto (waarschijnlijk in een staat van verwarring door de rotonde) botste tegen een baken op en nu wordt er gevreesd dat er behoorlijke ondergrondse schade is bij de Nederlandse rotonde – dus is-ie weer dicht. Voor minimaal drie dagen, zodat de schade kan worden vastgesteld.

 

Grappig dat iets wat voor ons zo logisch is, voor zoveel frustratie en irritatie zorgt in een ander land. En het zet me ook wel aan het denken, hebben andere landen misschien wel nog betere ideeën voor op de weg? Ik vrees vaak genoeg voor mijn leven in Amsterdam, dus wat mij betreft kan daar wel het één en ander aan de weg verbeterd worden. Maar hoe… Geen idee.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer