Stop jij ook nu AH geen sigaretten meer verkoopt?

 

Sinds gisteren liggen er geen sigaretten meer in het schap van de blauwe super. Is het nu ook jouw goede voornemen om te stoppen met roken?

 

 

 

September 1989. Ik zit in de keuken van het studentenhuis waar ik net woonde en mijn huisgenoot B. biedt me een sigaret aan. Met een stalen smoel stak ik ‘m aan, maar ik vond het me toch smerig. ‘Even doorzetten,’ zei B. ‘Je gaat het vanzelf lekker vinden.’ En verdomd, een week later kon ik niet meer zonder. Zo erg dat ik op een gegeven moment zelfs een pakje per dag wegpafte en ik in paniek naar de avondwinkel fietste als mijn peuken aan het eind van de dag op waren. Zelfs door de stromende regen. Toen wist ik al dat roken buitengewoon slecht is voor je gezondheid. Mijn eigen opa was zelfs door het roken op 61-jarige leeftijd aan longkanker overleden, dus ik wist heus wel wat ik deed. 

 

Tot de prijs van een pakje sigaretten verhoogd werd naar bijna drie gulden vijftig. Dat werd mij, met mijn chronische geldgebrek als arme student, te gortig. Hoewel ik heel stoer mijn niet opgerookte peuken in de vuilnisbak gooide viel het stoppen de eerste tijd niet mee. Ik viel van de sigarettenverslaving in de dropverslaving, wist me geen raad met m’n handen en een kop koffie was zonder die peuk lang zo lekker niet.

 

En werkelijk overal zag ik rokende mensen. Op straat, in de kroeg, op televisie en in tijdschriften.

 

Inmiddels is er nergens meer reclame voor sigaretten te vinden, mag er in de horeca niet meer gerookt worden en komt er per 01 juli een verbod op de verkoop van tabak in de supermarkten waar meer dan de helft van alle sigaretten wordt verkocht. Hulde dat de Appie sinds gisteren al geen peuken meer verkoopt, want hoe minder mensen roken hoe beter het is. Al was het maar opdat ze er op termijn niet zo ziek van worden als mijn opa destijds, want dat kost de gemeenschap weer bakken geld aan gezondheidszorg.

 

Daarom vind ik het zo belachelijk dat verkopers van elektronische sigaretten nu ook weer gewone tabak gaan verkopen. Een woordvoerder van sigarettenfabrikant Philip Morris zegt daarover: ‘Wij vinden het in algemene zin positief dat de verkoop via tabaksspeciaalzaken gaat. Daar kunnen klanten beter worden gewezen op minder schadelijke alternatieven voor sigaretten en shag.’

 

Dit is wat mij betreft nu al de grap van het jaar. Minder schadelijke alternatieven? Roken is gewoon niet goed voor je, ook niet als het een zogenaamde e-sigaret is met of zonder smaakje. Het nicotinezout uit een vape komt weliswaar niet in je longen maar wel in je hersenen terecht, met alle gevolgen vandien. De roker van nu weet dus net zo goed als ik destijds dat roken slecht voor je is. En als je je sigaretten niet meer in de plaatselijke super kunt kopen, kun je net zo goed helemaal stoppen met roken. 

 

Kun je nagaan wat je aan het einde van de maand aan cash overhoudt. Daar kun je als ex-roker na een jaar riant van op vakantie. Dan heb je geen winnend staatslot meer nodig. 

 

 

 

Bron: NOS.NL // Beeldcredits: BBC

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit