leuk met letters

 

Pim doet Leuk met Letters met de tweeling. Ze vervangen de M door de P, en nu heten ze Pip, Kip en Top.

 

Kim en Tom rollen over de grond van het lachen.

 

‘Stella ook!’ roept Tom. ‘Stella moet ook een andere naam!’ ‘SLETTA!’ roept Kim meteen.

 

Ze weten niet wat dat betekent, slet, maar ze weten wel dat het een scheldwoord is, dus kijken ze gespannen uitdagend hoe Pim en ik reageren.

 

Pim vindt het kostelijk.
‘Sletta ja,’ zegt hij met een grijns, ‘die houden we erin.’

 

Natuurlijk vindt hij dat leuk. Hij is wel van de dirty talk in bed, en ik ben er nog niet helemaal over uit hoe ik me daarbij voel. Maar het is één ding als je lover in het heetst van de strijd in je oor fluistert: ‘Wat ben je toch een lekkere geile slet’ – en heel wat anders als zijn kinderen van acht je juichend Sletta noemen.

 

Het is niet de eerste keer dat ik zo word genoemd. Op de middelbare school bleef de naam Sletta ook al aan me kleven. Hilarisch. Het ergerlijke vond ik niet eens de suggestie dat ik veel seks gehad zou hebben, maar het feit dat dat dus helemaal niet het geval was. Ik werd pas ontmaagd op mijn achttiende, tot die tijd zagen ze me niet staan.

 

Dat haalde ik later ruimschoots in. De benaming ‘slet’ werd een geuzennaam. Een vrouw die zich seksueel uitleeft is juist stoer en geëmancipeerd. Tenminste, in het vrije Amsterdam – zodra ik voet buiten Nederland zette, merkte ik dat het vrouwbeeld in andere landen nog lang niet zover was. En daarvoor hoefde ik niet eens naar Tunesië of Saudi-Arabië; zelfs in buurland Engeland werd een stuk minder mild aangekeken tegen een vrouw die er geen geheim van maakte met meerdere partners het bed te hebben gedeeld.

 

Dus ging Sletta in de kast, op mijn wereldreizen. Voor de veiligheid verzon ik een echtgenoot die thuis in Nederland op me wachtte. Hoe vaak ik niet de vraag heb gekregen: ‘Goh, laat je man je dit zomaar doen?’

 

En nu sis ik narrig tegen Pim, als de kinderen buiten gehoorsafstand zijn: ‘Laat je dat zomaar toe, dat je kinderen me slet noemen?’ Hij kijkt me verbaasd aan.

 

‘Niet slet; Sletta. Schattig toch? Als je ermee zit, dan zeg je er toch wat van?’

 

Alsof dat zo makkelijk is! Alsof ik al niet midden in een acceptatiestrijd zit met die twee. Ze testen mijn grenzen uit, dat snap ik wel. Moet ik dan echt een grens trekken bij zoiets stoms als Sletta? Is dat het waard?

 

Die avond gebeurt het ondenkbare: ik heb even geen zin in seks. Niet met een man die ‘slet’ in mijn oor wil fluisteren en het niet voor me opneemt tegenover zijn kinderen. Pim mokt een beetje, maar dringt niet aan.

 

De volgende dag is de letter K aan de beurt.
‘Ik ben Kik, jij bent Tok,’ zegt Kim tegen haar broer, ‘en papa is Pik.’

 

Pik. Dat kan echt niet, dat weten ze wel. Pim is not amused. Maar ik wel. ‘Jaaa, Pik!’ roep ik uit. ‘Geweldig, die houden we erin!’
Ook ik krijg weer een nieuwe naam.
‘Jij bent Ella Pastella,’ zegt Tom, ‘omdat je zo lekker pasta kookt.’

 

Die avond krijgt Tom van mij een extra handje kaas op zijn spaghetti. En een paar uur later mag papa Pik weer seks. Om het leed te verzachten.