Stel je voor dat je hond zijn tanden laat zien als je met een nieuwe scharrel thuiskomt

 

Dumpen die nieuwe liefde of je hond negeren?

 

 

 

Twee derde van de mensen zou een nieuwe partner dumpen, of afzien van een tweede date, als hun hond hun nieuwe liefde niet zou mogen, viel laatst in The Guardian te lezen. Wat deze meerderheid motiveert, behalve dat hun hond hen ongetwijfeld super dierbaar is, valt niet te lezen. Ik hou het erop dat honden stukken intuïtiever dan mensen zijn en antennes bezitten die wij missen. In ieder geval hoorde ik ooit bij die één derde die de signalen van hun hond negeert en dat heb ik behoorlijk moeten bezuren.

 

Het was hond Joep, de Mechelse herder van mijn ouders, die me probeerde te waarschuwen voor mijn nieuwe scharrel. Ik had de beste man mee naar mijn ouderlijk huis genomen om voor te stellen en du moment dat hij een voet over de drempel zette, liet hond Joep zijn tanden zien. Je gelooft me vast niet als ik zeg dat hij dat anders nooit deed, maar dat deed hij anders nooit. Ik hield het erop dat Joep jaloers was en protesteerde tegen een concurrent om mij mee te moeten delen. Maar ik had beter moeten weten.

 

Hond Joep deed de reputatie van herdershond nogal eer aan namelijk, want hij was zo fijn besnaard dat hij al zachtjes begon te janken als ik nog een paar dorpen van het dorp van mijn ouders verwijderd was. Volgens mijn vader voelde hij mijn trilling want hoe kon het anders dat hij aangaf dat ik er bijna was, ook als het weken geleden was dat ik voor het laatst was geweest?

 

De details van deze affaire ga ik je besparen. Wat ik erover kwijt wil is dat die langer duurde dan goed voor me was en dat de man me in elk opzicht veel meer kostte dan ik kon missen. Hond Joep was op een gegeven moment zo sportief om hem te tolereren. Al is daar dan ook wel alles mee gezegd. En het fijne aan een hond is dat die achteraf nooit zal zeggen I told you so. Dat zei ik overigens wel tegen mezelf toen het hoofdstuk eenmaal achter de rug was. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zeker als het een hond was die waarschuwde en al helemaal als het ook nog eens een herdershond was die Joep heette.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans