Dit is waarom je statiegeld niet overal terugkrijgt

 

 

 

Laatst wilde ik op het station mijn lege flesje inleveren bij de kiosk waar ik het ook gekocht had, kreeg ik mijn statiegeld niet terug. Huh?

 

 

 

Laatst ging ik met de trein en kocht voor vertrek nog snel even een flesje water bij de kiosk op het station, maar toen ik het daar later op de terugweg weer in wilde leveren kon dat niet. Maar dat was toch juist de bedoeling?

 

 

Nou, niet helemaal, zo blijkt volgens het consumentenprogramma Radar, want het terugbetalen van statiegeld is niet meer verplicht. Alleen de supermarkten met een vloeroppervlakte groter dan 200 vierkante meter en bemande tankstations langs de snelweg zijn verplicht om lege blikjes en plastic flesjes in te nemen. Al die andere verkooppunten niet, dus ook niet in de bioscoop of als je een flesje koopt bij de Action, de Xenos, of, zoals ik, bij de kiosk op het station. Dit zijn vrijwillige innamepunten en als ze deze lege verpakkingen niet willen hebben kunnen ze niet verplicht worden om ze wel in te nemen en het statiegeld terug te betalen.

 

 

De drankproducenten zijn verantwoordelijk voor de afhandeling van het statiegeld en moeten er volgens afspraak zorgen dat 90 procent van de flessen en blikjes door de consumenten wordt ingeleverd. Om dat doel te halen hebben ze de inzamelpunten bij de supermarkten nodig die daar ook een vergoeding voor krijgen.  

De kleine inzamelpunten krijgen daar een veel lagere vergoeding voor en vinden het dan vaak te veel gedoe, waardoor jij je lege flesje moet bewaren om het later bij de supermarkt in te leveren.

 

 

Of je gooit het, net als een kwart van de mensen, toch in de vuilnisbak op straat, waar het vervolgens weer wordt uitgevist door iemand die zo slim is om al die lege blikjes en flesjes te verzamelen en zo een zakcentje bijverdient van het door jou betaalde statiegeld.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit