Bij pappa vinden Dieneke’s kinderen alles cooler

 

‘Pappa is tenminste lekker relaxed.’

 

 

 

‘Onze twee jongens werden na de scheiding aan mij toegewezen. In de praktijk zou dat zo’n beetje op hetzelfde neerkomen als het altijd al was. Mijn ex maakt als chef-kok lange dagen en schitterde in de regel door afwezigheid. Dat was ook de belangrijkste reden van onze scheiding. De afspraak was dat de jongens om het weekend naar hun vader zouden gaan en soms met hem een vakantie door zouden brengen. Soms komt dat er ook echt van. Soms loopt het anders omdat er bij hem iets tussenkomt.

 

 

Hoewel het leven voor mij min of meer zijn gangetje bleef gaan, leden mijn kinderen veel meer onder de scheiding dan ik me eerst besefte. Pappa was al altijd al hun grote voorbeeld en held en dat is alleen maar versterkt nu hij niet meer bij ons woont. Ze tellen de dagen af totdat ze eindelijk weer naar pappa kunnen en zijn ontroostbaar – en onhandelbaar – als er eens iets tussenkomt. Bij pappa vinden ze alles cooler dan bij mij. Pappa houdt zich namelijk niet op aan regels stellen en moeilijk doen. De meeste tijd dat ze bij hem zijn brengen ze door in zijn restaurant. Ik snap ook nog wel dat dat één groot feest is. Frietjes voor de lunch, frietjes voor het diner tussendoor snaaien bij de patissier en pas naar bed gaan als je letterlijk omvalt. Als je bedenkt dat ik er juist heel veel tijd in stop om ze gezond en verantwoord te laten eten – en leven – dan is het niet meer dan logisch dat ik een steeds groter gevecht moet leveren om ‘mijn manieren’ er een beetje in te houden.

 

 

Mijn vader waarschuwde me vaker dan eens dat ik er waarschijnlijk goed aan zou doen om te teugels een klein beetje te laten vieren. ‘Wees eens wat losser Dien! Zit er niet zo bovenop en maak je niet druk als ze een keer een zak chips soldaat maken of laat naar bed gaan.’ Het verschil met hoe het bij hun vader eraan toegaan zou alleen maar groter worden, vermoedde mijn vader. En pappa alleen maar nóg populairder. Ik begreep wat mijn vader zei maar kon dat ‘wat losser zijn’ maar moeilijk in de praktijk brengen.

 

 

De oudste verweet me laatst dat ik een ‘enge control freak’ ben en dat hij zeker te weten bij pappa gaat wonen zodra hij mag kiezen. ‘Pappa is chill en lekker relaxed en bij pappa voel ik me veel fijner.’ De jongste is vast van plan om later ook kok te worden en net als pappa stoere tatoeages te nemen. Hij kijkt alle kookprogramma’s die er zijn zodat hij al een heleboel weet voordat hij later aan de opleiding begint. Hij zei laatst tegen me dat hij mij misschien nog wel een beetje zou missen als hij altijd bij pappa was. ‘Maar je gezeur ga ik echt nooit missen, mam.’

 

 

‘Het is nooit te laat,’ volgens mijn vader. ‘Haal gewoon een paar keer diep adem voordat je wat zegt.’ Dat probeer ik echt. Alleen ben ik bang dat het gras bij pappa altijd groener zal zijn en dat pappa, juist omdat ze hem zo vaak moesten en moeten missen, niet makkelijk iets fout kan doen.’

 

 

Dieneke’s naam is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

 

 

Moet jou ook iets van het hart en wil je dat (anoniem) met ons delen? Stuur dan een mail naar info@franska.nl onder vermelding van ‘Dit moet ik even kwijt’.