Speciaal voor als het koud is

 

Van de week kwam er dankzij ‘vader de man’ (= vrij naar ‘moeder de vrouw’) weer eens tartiflette op tafel. En dat rijmt niet voor niets op vet, dat tartiflette. Maar als het zo koud is, is dit echt een ‘comfortfood’. Elke keer als we het eten en ik gewoon in een warme auto naar huis gereden ben, zeg ik: ‘Heerlijk, zo na een hele dag in de sneeuw klauteren over de bergen. Je ontdooit er helemaal van.’

 

De grootst mogelijke onzin weet ik te bedenken waarom ik iets verdiend heb. Maakt het wat uit? Als je ergens zin in hebt, heb je er zin in. Punt. Uit. Ken je het al? Nee? Wil je het ook proberen? Ik geef even het recept. En nou niet piepen van calorieën en vet en zo, want dat zei ik al. Dus dat telt nu niet meer. Haha. Komt ‘ie.

 

Dit heb je nodig voor 4-6 personen (wij maken altijd de helft en eten het dan een klein weekje later nog een keer):

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 150 gram ontbijtspek aan dikke plakken van een halve centimeter en dan in reepjes gesneden
  • 2 middelgrote uien in halve ringen
  • 7 eetlepels crème fraîche
  • 1 Reblochon overlangs gehalveerd
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • Aardewerken ovenschaal ingevet met boter

 

Zo maak je het:

De oven voorverwarmen op 180 graden. De aardappels gaar koken en in plakken snijden van ongeveer een halve centimeter dik. Het spek samen met de uien zachtjes bakken in een droge koekenpan. De aardappelen met het spek-uienmengsel mengen en de crème fraîche erdoorheen roeren. Op smaak brengen met zout en peper en in de ovenschaal scheppen.

 

Leg de kaas met de korst naar boven op het mengsel, zodat het mengsel bijna helemaal afgedekt wordt door de kaas. Dan gaat ‘ie 20 à 30 minuten in het midden van de oven tot de kaas gegratineerd is.

 

Ach… en dan kun je er natuurlijk een groene sla bij eten aangemaakt met een lekker vinaigrette van mosterd, witte balsamico en olijfolie. Is het ineens ook nog een soort van gezond, haha.

 

 

Eet smakelijk!

Beeld: Greedygourmet