Spa’s om voor te sparen

 

Maartje: Wat is er lekkerder dan je een hele dag terugtrekken in een spa? Precies. Niks. En al helemaal niet als het een droomspa betreft. Om te boeken, als je eventueel in de buurt bent, of om op je verlanglijstje te zetten. Een mens moet immers altijd wat te wensen blijven houden.

 

 

La Mamounia, Marrakech

 

Als dit de Olympische Spelen voor hotelspa’s waren, dan ging La Mamounia er met het goud vandoor. Het hotel, of volgens het trotse personeel ‘de showcase van Marrakech’, prijkt al jaren op mijn persoonlijke favorietenlijstje en dat vooral vanwege het fantastische badhuis. En ja, ik mag me gelukkig prijzen zelf getest te hebben. En het is heus: als ze ergens weten hoe er geschrobd en gepamperd dient te worden is het wel in Marokko. Na een grondige verbouwing heropende La Mamounia een aantal jaar geleden en hoewel er aan sfeer en authenticiteit niks verloren ging, verdubbelde de spa in luxe, omvang en opties. De lobby – kijk vooral ook even omhoog en adem bovenal diep in om de heerlijke huisgeur op te snuiven – is het centrale punt en vanaf hier kom je bij de spa. Die is precies dat wat je ervan verwacht: gekleurd mozaïek, gouden 

 

fonteinen, zachte Marokkaanse riedels uit de speakers, stevige dames die van wanten weten en de geur van verzorgende oliën. Uiteraard is er een hammam en zijn alle usuals vertegenwoordigd, maar neerploffen in de kappersstoel en direct je (teen)nagels laten lakken is een aanrader. Het buitenbad grenst aan de gigantische binnentuin waar je tennisbanen en twee van de vier restaurants vind. Het lunchbuffet is op zijn zachtst gezegd uitgebreid en zelfs de champagne (geen goedkope bubbels) is inclusief. Het beste nieuws moet nog komen: voor ongeveer €60 koop je een dagpas waarmee je toegang hebt tot de spa, de binnentuinen, het zwembad en het buffet! En dat is naar onze mening een typisch gevalletje ‘voor een dubbeltje op de eerste rang’. Een kamer boek je er vanaf ongeveer €580 per kamer per nacht.

 

 

BABINGTON HOUSE, SOMMERSET (SOHO HOUSE)

 

De beautyproducten van Cowshed zijn HEERLIJK. Zo, dat is er uit. De natuurlijke smeersels zijn om te smullen en de potjes van het Engelse label gewoon prachtig mooi. Lang leve de webshop, maar eigenlijk hoor je Cowshed te gebruiken daar waar het bedoeld is: in één van de Cowshed spa’s, onderdeel van de Soho House-hotelgroep (waarvan binnenkort de eerste vestiging in Nederland opent). De allereerste van die spa’s hoort bij het Babington House in Sommerset. Londense chique op het platteland, een uurtje of twee rijden vanaf de Britse hoofdstad. Een stijlvol landgoed en toch een giga-groot hallo ik ben thuis-gevoel. 

 

Niet eens vanwege de Cowshed-spa. Nee, die hebben we thuis helemaal niet. Net zo min als het grote binnen- en buitenbad, de sauna, het toprestaurant, de hot tub op je privébalkon, de bioscoop en de crèche. Maar toch, we willen het wel. De lodges in het stallenblok hebben  meerdere kamers, een eigen keuken en groot terras ideaal voor een familie-uitstapje. Wanneer je even genoeg hebt van je minimens noemen we graag nogmaals de crèche en de bios, maar ook paardrijden, zwemles en rotsklimmen zijn prima bezigheden terwijl jij je met een goed glas wijn terugtrekt in de kindvrije bar. Een kamer voor twee boek je vanaf €350, een lodge met het gezin vanaf €550.

 

 

Viceroy Riviera Maya, Mexico

 

Sowieso slaat het Grote Ontspannen je om de oren zodra je op Mexicaanse bodem stapt, en al helemaal wanneer je je naar zuidkust van het land mag begeven. Daar, rond het plaatsje Playa del Carmen, ligt een enorme hotelstrip met all inclusive resorts – inderdaad ook niet per se mijn eerste keus maar geloof me, eenmaal binnen bij een van de betere resorts aan de strip, is dat bandje om je pols je ticket naar de meest ontspannen vakantie die je jezelf ooit cadeau hebt gedaan. De stranden zijn spierwit, de cocktails koud en het Mexicaanse eten the bomb. Dan is het dus alleen zaak dat je goed kiest, want dat het behoorlijk mis kan gaan heeft ondergetekende ook mogen ervaren. Sowieso niet mis gaat het bij het gigantische maar heerlijke Viceroy Riviera Maya. De spa hier is een ‘jungle spa’ met een holistic philosophy. In de Jip & Janneke-uitleg komt het er op neer dan je jezelf kunt laten verwennen op een massagetafel met niets meer dan het ruizen van de zee en palmbladeren op de achtergrond. Boek de tachtig minute durende behandeling op basis van traditionele Mayan rituelen, plus oceanfront yoga op de pier.

 

 

 

 
 

 

Hotel Julien, Antwerpen

 

Een spa valt of staat bij de producten die er gebruikt worden. Laat dat, én de centrale locatie van het hotel met spa, nou helemaal snor zitten bij Hotel Julien in Antwerpen. Hartje stad, op een steenworp van de Groenplaats en een keur aan heerlijkheid van REN en Malin + Goetz. En hoewel het hotel wat betreft design op zich al niet tegenvalt, spant de spa in de 16e-eeuwse gewelfde kelders de kroon. Een kamer boek je vanaf €295 en de spa is privé af te huren voor €39 per persoon per uur. Daar komen de behandelingen uiteraard nog wel bij zoals een Julien’s Ritual van een halve dag voor €119.

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam. 

Sfeerbeeld: La Mamounia, Babington House, Hotel JulienViceroy Riviera Maya