Sorry popje, pappa en mamma zijn te slim om met je buiten te spelen

 

Weten die hoogopgeleide pappa’s en mamma’s dan niet dat buiten spelen juist heel gezond is voor hun bloedjes? 

 

Weet je nog vroeger, dat liedje van ‘Bonnie kom je buiten spelen?’ Nou, dat hoefde je Bonnie heus geen tweede keer te zeggen, die stond al met haar praatpop op de stoep voordat je het wist. En dat heus niet alleen omdat ze toen nog fris en fruitig was, maar omdat buiten spelen in die dagen nog heel gewoon was. Kom daar maar eens om bij Julia of Julian, Max, Soof en Saar en niet te vergeten Emma, Tygo, Teun en Sem of Sam uit de Randstad. Die kun je roepen totdat je een ons weegt en dan komen ze nog niet. De meeste van die kindertjes, allemaal kindertjes van heel slimme ouders, komen namelijk nooit buiten om te spelen. Dat komt, ze zijn veel te druk met de naschoolse opvang en clubjes, dus als die eindelijk eens rust hebben en thuis kunnen zitten, dan zijn ze met geen stok meer de deur uit te krijgen. Temeer omdat pappa en mamma daar ook helemaal geen moeite voor doen. Die zijn, met hun drukke banen en bomvolle agenda’s, allang blij dat de kinderen zichzelf vermaken, dus doen ze liever alsof ze niet eens in de gaten hebben dat hun kids zich halve dagen een ongeluk zitten te gamen.

 

Aldus luiden de resultaten van het meest recente onderzoek van Jantje Beton – een goed doel dat kinderen stimuleert meer buiten te spelen. Jantje zegt dat des te hoger de ouders zijn opgeleid, des te minder hun kinderen buiten komen. Eén op de zeven kinderen komt helemaal nooit buiten om te spelen. Omdat hun hoogopgeleide pappa’s en mamma’s geen tijd hebben en omdat de pappa’s en mamma’s van buurtkindertjes ook te druk zijn waardoor er op straat ook helemaal geen andere kindertjes meer te vinden zijn om mee te spelen. 

 

Dat was wel anders in de tijd van Bonnie, inderdaad.

 

Weten die hoogopgeleide pappa’s en mamma’s dan niet dat buiten spelen juist heel gezond is voor hun bloedjes? Dat lekker bewegen in de frisse lucht goed is voor de weerstand, beter voor de ontwikkeling van de motoriek en beter voor de lijn? Dat kinderen creatiever worden en beter leren om zelf problemen op te lossen door samen buiten in de weer te zijn? Als ik die ouders zou zijn, zou ik maar eens heel snel gaan luisteren naar Jantje Beton. Want als iemand het kan weten, dan is het Jantje wel. Niet voor niets al sinds 1968 dé expert op het gebied van buiten spelen!

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans