Ik wilde dit boek zelf ook

 

En nu ik het eenmaal naast me heb liggen, zie ik steeds meer dingen die ik wil maken. Ik voorspel een saladezomer in huize Franska.

 

Weet je nog dat ik laatst dat mooie nieuwe kookboek ‘Salade’ van Janneke Philippi weg mocht geven?  Ik had het ergens gezien en vond het zo’n hebbeboek dat ik er meteen mensen blij mee wilde maken. Intussen heb ik het ook al als cadeautje voor iemand anders besteld. Alleen kreeg ik toen steeds meer aandrang om het zelf ook te willen hebben. Dus… Joepie! En blij dat ik ermee ben!

 

En nu ik het heb, zie ik steeds meer lekkere dingen. Deze hieronder ga ik vandaag maken. Zeker weten dat ie lekker is. De naam alleen al: Dutch baby met mesclun en soldaatjes. Dutch baby! Ik dacht meteen aan zo’n wolk van een baby. Want het beslag zwelt enorm op in de oven. Maar het komt heel ergens anders vandaan. Janneke legde het me even uit: ‘Volgens verhalen komt ‘Dutch’ van Deutsch (Duits). Dutch baby verwijst naar een kleine Duitse pannenkoek (in de oven bereid in een klein pannetje), maar het is in Amerika ontstaan ;-)’ Snap je wel? Wil je hem ook proeven? Komt ie:

 

 

Het recept is voor vier personen

 

Met ingrediënten die je waarschijnlijk altijd in huis hebt – ei, bloem en melk – maak je deze imposante luchtige en van oorsprong Amerikaanse pannenkoek die enorm opzwelt in de oven, maar daarna meteen weer inzakt. Geen zorgen, dat hoort zo. Aan het beslag kun je allerhande smaken toevoegen: van verse kruiden en specerijen tot geraspte kaas.

 

Dit heb je nodig:

  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • 75 ml melk
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eidooier
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels honing
  • 75 ml olijfolie extra vierge
  • 4 sneetjes wit casinobrood
  • 2 baby-avocado’s
  • 50 gram mesclun sla-melange
  • stalen of gietijzeren bakvorm of ovenbestendige pan (van 20-22 cm d

 
 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Strooi de bloem in een kom. Breek de eieren boven de bloem. Schenk de melk al kloppende erbij en klop tot een glad en luchtig beslag. Voeg zout en peper naar smaak toe.

 

Schenk 3 eetlepels olijfolie in de bakvorm en draai de vorm rond zodat de bodem en wanden bedekt worden met een laagje olie. Zet de vorm 5 minuten in de voorverwarmde oven om gloeiendheet te worden.

 

Neem de vorm uit de oven en schenk het beslag erin. Dit zal door de hitte even sissen. Bak de luchtige pannenkoek in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar.

 

Doe de eidooier met de wijnazijn, de mosterd en de honing in een maatbeker. Schenk de 75 ml olijfolie erbij en pureer met de staafmixer tot een gladde dressing. Voeg zout en peper naar smaak toe.

 

Snijd voor de ‘soldaatjes’ het brood in repen. Verhit in een koekenpan de resterende 3 eetlepels olijfolie en bak het brood in 2-3 minuten per kant goudbruin en krokant. Bestrooi de soldaatjes met een beetje zout.

 

Neem de Dutch baby uit de oven en laat afkoelen tot lauwwarm. Halveer de baby-avocado’s, wip de pit eruit en verwijder de schil. Snijd de avocado’s in schijfjes.

 

Verdeel de sla met de avocado over de Dutch baby. Besprenkel de salade met de dressing en serveer met de soldaatjes.

 

Bereiden: 20 minuten

Oven: 20 minuten

 

 

 

Eet smakelijk!

 

 

 

 

Salade – Janneke Philippi
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
9789038806006

 

Door: Franska

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Franska