Veel mannen zijn echt viezeriken

 

Wij wassen onze handen stuk? Ja hoor, dat zal wel. Veel mannen nemen het niet zo nauw, vindt Annemijn.

 

Als er iets is wat de laatste maanden een vaste plek in mijn dagelijkse routine heeft veroverd, is het wel héél vaak handen wassen. Nou had ik altijd al best wel schone handen, tenminste, dat dacht ik. Maar nu is wat ik vroeger deed (’s ochtends douchen, handen wassen na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd) opeens niet meer genoeg. Ik ben besmet geraakt met een ernstige vorm van smetvrees. Het winkelwagentje bij de Albert Heijn, het knopje voor het stoplicht, de pinautomaat, het vulpistool bij het tankstation, wc’s die niet in mijn huis zijn gesitueerd, ik durf het allemaal bijna niet meer aan te raken. Niet eens zozeer omdat ik bang ben om corona te krijgen, maar gewoon, omdat ik me opeens realiseer hoe vies alles eigenlijk is.

 

MIJN VENT HEEFT DAAR GEEN ENKELE LAST VAN. IN HET BEGIN VAN DE LOCKDOWN KWAM-IE NOG WELEENS THUIS MET WAT EXTRA FLESSEN HANDZEEP, MAAR INMIDDELS IS DE ‘WIJ WASSEN ONZE HANDEN STUK’-MANTRA VAN PREMIER RUTTE AAN DOVEMANS OREN GERICHT.

 

Tuurlijk, als hij van de wc komt lukt het nog wel, maar als we de supermarkt uit lopen moet ik hem de desinfecterende handgel bijna opdringen. Ja, ik weet dat er discussie is over of dat spul wel werkt, maar alles is beter dan niks. Tenminste, dat vind ik dus, hij blijft volhouden dat handgel onzin is en leeft vervolgens gewoon door.

Denk je dat ik maar wat uit mijn nek loop te kletsen? Echt niet! Ik las laatst iets over een recent onderzoek waaruit blijkt dat de kans dat mannen hun handen goed wassen zo’n veertig procent lager is in vergelijking met vrouwen. Nou is het wel zo dat oudere mannen het iets beter doen: per tien jaar leeftijdsafname neemt de kans op goed handen wassen met tien procent af. Helaas voor mij heb ik drie mannen in huis in diverse leeftijden, een van 50, een van 12 en een van 10. Als de oudste al zo laks is, hoe erg moet het dan wel niet zijn met die twee koters? Laat maar, ik wil het niet weten.

 

ALS MIJN VENT EN IK ’S AVONDS IN BED STAPPEN, INFORMEER IK TEGENWOORDIG DAN OOK OF HIJ ZIJN HANDEN WEL HEEFT GEWASSEN. JE MOET ER TOCH NIET AAN DENKEN DAT HIJ STRAKS MET ZIJN VIEZE vingers AAN JE LIJF GAAT ZITTEN.

 

Oh shock, negen van de tien keer is het antwoord nee, niet gewassen. Maar hij is de beroerdste niet: hij zeept zijn handen dan misschien niet in voor premier Rutte, maar gelukkig wel voor mij.

 

 

Door: Redactie Falder