Zó is brocante niet tuttig

 

Sonja: Het blijft tricky, want doorslaan ligt met brocante hartstikke op de loer. En dat snap ik maar al te goed, want als je eenmaal op zo’n geweldig marktje terechtkomt, is er natuurlijk geen houden meer aan.

 

Niet overdrijven

‘Antiek spul om je woning mee in te richten’ zo staat brocante omschreven in de encyclopedie. Maar eigenlijk is brocante veel meer dan dat. Brocante zit tussen rommel en antiek in en straalt de sfeer van vroeger uit. De term komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent daar rommelmarkt. Een inrichting met brocante betekent dan ook dat je veelal gebruik maakt van tweedehands, derdehands of zelfs vierdehands meubelen en woonaccessoires. Maar overdrijf nou niet hè, combineer, mix en meng met spullen of materialen van nu. Dat werkt versterkend in plaats van dat het een stoffige bende wordt.

 
Verweerd mag

Brocante spullen mogen er doorleefd, versleten en zelfs verweerd uitzien. Je mag gewoon zien dat het door vele handen is gegaan en dus gebruikt is. Neem bijvoorbeeld een oude spiegel met verweerd glas. Dat glas geeft de spiegel extra karakter, charme en een romantische uitstraling. Je ziet en voelt dat het het één en ander heeft meegemaakt.

 

Details
Brocante kan ‘m heel subtiel in de details zitten van een huis. Soms is een deurknop, een haakje of een plankje al genoeg om dat vleugje brocante mee te geven aan een ruimte. En is je vloer, kast of deur te oud en verweerd? Geef ‘m dan een nieuw verfjasje en hij is weer als nieuw. (Enne, dat brocante spullen wit moeten zijn is een fabeltje, zwart brocante is het nieuwe wit.!

 

 

Waar?

Een brocantemarkt is de perfecte plek om op zoek te gaan naar dat ene bijzondere item voor in huis. Zelf ben ik daar helemaal niet goed in en heb ik zo mijn woonadresjes die al het werk al voor mij gedaan hebben.

 

Dit zijn mijn favorieten:

 

Ben jij wel een echte schatzoeker? Welke mooie vondsten staan er in je (woon)kamer? Ik ben heel benieuwd! Foto’s graag!

 

 

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, is een bescheiden foodlover en tuiniert graag zonder groene vingers. Denkt altijd aan die roze olifant en is dol op magazines en mooie uitzichten. 

Fotografie: Mark Lewis Interior Design