Snelle kook-als-een-kok-truc

Soms moet het gewoon. Even een beetje flansen om snel iets in elkaar te draaien. Als de basis maar echt oké is. Zo zet je in no-time iets, wat natuurlijk best al lekker is, heel feestelijks op tafel.

 

Ik leerde die truc uit allerlei kookboeken en zag het vaak in restaurants. Laatst zag ik in het tijdschrift Delicious dat ze het strooigoed noemden. Leuke naam.

 

Je hakt, snijdt en snippert een aantal ingrediënten, zorgt dat die vast klaarstaan en vlak voor het opdienen gooi je er lekker nonchalant een handje (of meer) overheen. Ik geef zomaar wat voorbeelden, maar als je dit een keer gedaan hebt,  
 
 
krijg je vanzelf de smaak te pakken en word je eigenlijk stiekem een soort restaurantkok. Gewoon even het strooigoed voorbereiden.

 

 

 

IK GEEF ZOMAAR WAT IDEETJES
 

Bij de borrel: Over een ondiep bord smeer je een laag Philadelphia roomkaas. Van rand tot rand. Daaroverheen lekker een dun laagje Thai Chili Saus. Je zet bleekselderij-stengeltjes in een glas en tacochips in een schaaltje en vlak voor het opdienen gooi je er een hand fijngesneden blaadjes koriander overheen en nog wat mini reepjes citroenschil (zest). Hop. Gewoon uit de losse pols. Scheppen en snaaien maar.

 

Over de soep: Een lekker pompoensoepje in een kopje of diep bord wordt veel leuker als je het op een onderbord zet,er een handje gehakte peterselie en een klein handje mini-reepjes rode peper overheen strooit. Mag ook best op het bordje vallen. Leuk juist.

 

Over plakjes gekookte biet: Die leg je op een platte schaal en strooien maar: gesnipperde dille, verkruimelde uitgebakken plakjes bacon en wat verbrokkelde feta.

 

Over sperzieboontjes: Lekker op een platte schaal uitspreiden. En dan gehakte hazelnoot, heel fijn gehakt hardgekookt ei en fijn gesneden bieslook erover. Niet verkeerd hoor.

 

Over plakjes rollade: Strooien maar met: gehakte naaldjes rozemarijn, citroenschil-rasp, grof gemalen peper, ieniemienie fijngehakte knoflook en grof zeezout (niet teveel). En voor de decoratie nog een paar toefjes rozemarijn.

 

Gerookte zalm: Ultrafijn gesnipperde rode ui, afgekoelde geblancheerde zeekraal en wat gesnipperde bieslook. Of kleine klotsjes losgeklopte crème fraîche en geraspte sinaasappelschil.

 
SMAKELIJK! EN VEEL PLEZIER!

Door: Franska

Afbeelding van Franska