Dit kunnen we verwachten van de persconferentie vanavond

 

Dit gaat helemaal mis. Je weet dat het serious business is als de persconferentie vervroegd wordt.

 

 

Dus niet op dinsdag, maar vandaag worden we al toegesproken door Mark Rutte. Vanuit het Torentje. Dat gebeurde één keer eerder: aan het begin van deze pandemie. Dus ook dan weet je: shit has hit the fan.

 

Want het gaat dus niet goed met al die besmettingen. Ik durf niet eens op te zoeken hoe hoog dat R-getal op dit moment is, maar ik vermoed zo dat het niet eens in de buurt van 1 komt. Laat staan daaronder… Het staat dus vast dat er heel wat strengere maatregelen aan zitten te komen.

 

Maar holy shit zeg, deze maatregelen — als de geruchten waar zijn — is wel even andere koek. Ik dacht eerst, toen deze persconferentie werd aangekondigd: oké prima, bioscopen dicht. Pretparken dicht. Middelbare scholen eventueel dicht of een week langer ‘vakantie’, oftewel thuis online les. Die kon ik allemaal wel aan. Maar dat is nog maar het begin van alle nieuwe maatregelen.

 

Zoals altijd lekt er namelijk van tevoren al het één en ander uit. Mijn eigen theorie daarvoor is dat dat gedaan wordt zodat we ons er al een beetje mentaal op kunnen voorbereiden en het niet als een klap komt wanneer ze officieel worden aangekondigd. Maar dat mentaal voorbereiden gaat mij persoonlijk steeds minder goed af. Het is gewoon midden december en we zitten nog steeds in deze coronacrisis. De mineurstemming overheerst bij mij vandaag.

 

Maar goed, hier komen ze, de nieuwe maatregelen.

  • Contactberoepen zoals fysio, massagesalons en kappers moeten dicht
  • Niet-essentiële winkels moeten dicht
  • Theaters en musea ook dicht
  • Scholen gaan ook dicht
  • Een avondklok is besproken, maar gaat niet door (enige lichtpuntje)
  • Liever geen bezoek ontvangen
  • De maatregelen zullen tot 19 januari van kracht zijn

 

Of de sportscholen dicht gaan wordt overigens niet expliciet gemeld, maar die kans is denk ik best aanwezig. Ik ben ook wel benieuwd in hoeverre ze het ‘liever geen bezoek ontvangen’ gaan waarmaken. Wordt het echt verboden om mensen op visite te hebben? Zal er nog iets gezegd worden over kerst en oud en nieuw? En ik hoop vooral niet dat er toch ineens een avondklok wordt aangekondigd voor oud en nieuw, maar volgens de laatste berichten is dat gelukkig niet het geval.

 

Last but not least: de maatregelen zullen vanavond om twaalf uur al ingaan. Dit wordt gedaan om een laatste run op alle winkels te voorkomen. 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer