Gastcolumnist Grace Bregman

 

Ik kan zo genieten van de verhalen die Grace Bregman schrijft. Ik dacht, weet je wat, ik vraag of we ze op Franska.nl mogen plaatsen. Dus vandaag kun je meegenieten.

 

 

 

Dat is best nog wel een dingetje zeg, een feestje organiseren voor 25 personen. Voordat iedereen nu over de rooie gaat, het is voor mijn neef, die een beperking heeft. Hij is vandaag jarig. En normaal gesproken wordt zijn verjaardag uitgebreid gevierd met een extra grote taart, vol met kaarsjes die de medebewoners mee helpen uitblazen. En natuurlijk een hoop cadeautjes. En eindigen we die dag in een restaurant die hij mag uitkiezen. Maar vanwege het C virus, gaat dát feestje natuurlijk niet door.

 

Ik ben nu ruim 20 jaar zijn mantelzorger en mentor. Eerder woonde mijn neef nog zelfstandig, maar gelukkig heb ik hem exact 2 jaar geleden verhuisd naar een woongemeenschap waar veel meer zorg wordt aangeboden. Voor zijn natje en droogje wordt nu gezorgd en ik ben er voor de schwung en de sjeu. Doe voor hem de lekkere boodschappen, zorg voor de onderdelen van zijn treintjes, zijn grote hobby. Ook regel ik zijn korte uitjes en vakanties. Want hij vindt niets leuker dan om met het vliegtuig weg te gaan. ( Wie niét, zou ik zeggen). Vanwege het ons inmiddels bekende Corona virus kan níemand zijn verjaardag vieren zoals die het graag zou willen. Maar omdat hij in een soort van bubbel leeft, kunnen hij en zijn medebewoners dit soort dingen binnenshuis wel doen. Helaas vanwege een positieve besmetting van één van de cliënten kan ik even tijdelijk niet naar binnen. En heb ik, zoals op de foto te zien is, alles bij de deur gezet.

 

Ik moet zeggen dat deze doelgroep nog niet veel is besproken in Den Haag. Van de ouderen weten we het wel. Maar voor deze mensen is het soms nog nét iets lastiger. Niet iedereen snapt wat er aan de hand is. De dagbestedingen zijn gesloten en voor hen is het net zo saai als voor ons. En waarschijnlijk nog net iets erger omdat ze bijna niet alleen op stap mogen of kunnen.

 

 

Gelukkig draai ik mijn hand er niet voor om, om een feestje te organiseren. En omdat het zaterdag was, had ik maar een bioscoopavond bedacht. 2 Disney films, inclusief een drankje en een goodiebag met lekkere snacks, allemaal corona proof uiteraard.
De traditionele treintaart mét kaarsjes erop slaan we dit jaar maar even over. Óf deze taart überhaupt terugkomt is nog de vraag. Denk namelijk niet dat er ooit nog van een taart wordt gegeten, waar zojuist 25 personen over heen hebben geblazen…

 

Geschreven door: Grace Bregman.

Grace houdt van haar gezin, familie, vrienden, thee, etentjes organiseren, Italië en New York. Stewardess in een vorig leven, en op dit moment Pink Ribbon ambassadeur, promotor van binnenstad Groningen en gastvrouw op evenementen.