Snappen ze het nou nog niet?

 

Natuurlijk zat ik ook te balen toen Rutte afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie zei dat de horeca dicht moest.

 

Want ook ik wil m’n leventje zoals het was weer terug. Ik mis m’n collega’s op de redactie en snak zelfs naar de dagelijkse file op de A10. Ik zie hoe m’n kinderen worstelen met de regels. Want zij zouden maar wat graag gewoon weer naar een feestje of een festival willen. Zoals dat kon toen we nog nooit van corona hadden gehoord.

 

Ik baal ervan dat mijn ouders nu echt achter de geraniums zitten geplakt omdat ze op leeftijd zijn en een broze gezondheid hebben. Gelukkig hebben zij elkaar nog, maar ik krijg een knoop in m’n maag als ik denk aan al die ouderen die in hun eentje wachten tot het ooit weer veilig genoeg is om naar buiten te kunnen.

 

Is het dan niet absurd dat er gisteren op het Plein in Den Haag nog even flink gefeest werd in een partytent terwijl een paar honderd meter verderop in de Tweede Kamer werd gedebatteerd over de nieuwe strenge maatregelen?

 

Ik vraag me dan echt af of die kroegtijgers en feestbeesten wel nadenken. Snappen ze het nou nog niet? Misschien hebben zij geen ouders die thuis van eenzaamheid zitten te verpieteren omdat ze geen bezoek mogen hebben. Of een zus die vanwege een broze gezondheid niet naar buiten durft. Zij hebben vast geen buurvrouw wiens operatie moet worden uitgesteld met alle gezondheidsschade van dien. Of een kennis die in de zorg werkt en nog doodmoe is van het werken tijdens de eerste golf. Zij zijn ook vast niet bang om hun baan te verliezen door de schade die deze idiote epidemie aan de economie toebrengt.

 

Dom en egoïstisch vind ik het, een dodelijke combinatie in deze tijd. Ik hoop dat deze feestgangers nu wel zo slim zijn om tien dagen in quarantaine gaan en dat ze daarna een verplichte werkstraf als schoonmaker op de IC krijgen.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit