Snacken of wandelen: sinds de coronacrisis slaan we erin door

 

Ik ben volledig team snack: ik kijk wel zestien keer per dag in mijn koelkast naar of er nog een hapje kaas ligt of een stuk versgebakken gevulde koek.

 

Die quarantaine doet meer met ons dan we denken. We zijn allemaal een beetje overdreven bezig, we slaan door, we zijn een tikkeltje obsessief. We doen alles wat we doen tot in het extreme.

 

Want het is niet zo gek: we zijn allemaal een beetje bang voor wat ons nog te wachten staat in de toekomst. We leven in onzekere tijden, we kunnen weinig. Wat we wel kunnen doen is bijvoorbeeld wandelen. Of snacken, bakken, koken. Of Netflix uitspelen. En dat doen we allemaal, massaal. Niet een beetje, maar gelijk elke dag 18.000 stappen zetten of drie seizoenen achter elkaar bingen.

 

Mensen reageren heel verschillend op de nieuwe situatie in de coronatijd. We pakken oude hobby’s op, proberen nieuwe dingen uit, klussen, puzzelen, lezen boeken. We hebben meer tijd dan ooit en dat doet bijzondere dingen met een mens. We willen afvallen, sporten, sapkuren doen, films kijken tot we in slaap vallen of juist eindelijk dat huis eens hip en fancy inrichten. We doen dat eigenlijk omdat we onze dagelijkse routine missen. Volgens psychologen is dat extreme gedrag dan ook te verklaren: het is een manier om om te gaan met je negatieve emoties. Heel hard werken, heel veel eten, heel veel hardlopen: we slaan door omdat we ons ongemakkelijk voelen bij het leven zoals dat nu is. We snakken naar die afleiding en kunnen er niet mee stoppen, ook niet als we al zes zelfgebakken bananenbroden in de koelkast hebben staan.

 

Behalve snacken heb ik nog iets ontwikkeld in de coronacrisis. Ik drink graag een glas wijn in de tuin in de zon, languit liggend op de pallets met kussens en een bakje truffelchips binnen handbereik. Maar ja, aangezien de dinsdag hetzelfde voelt als de vrijdag, maken dagen en tijden niet meer zo uit. En daar lonkt het gevaar voor deze interessante en diepgaande nieuwe hobby van me: ik hoef toch nergens heen. Ik hoef toch niets te doen. En de zon schijnt, dus ach, wat maakt het uit dat het nog lang geen weekend is? Weekend, wie weet überhaupt nog wat dat is. Chips zijn op elke dag van de week knapperig.

 

Het is aan te raden volgens experts om bij extreem gedrag even na te denken waarom je dat precies doet. Voel je je mentaal wel goed, wat kun je even anders doen thuis zodat je je blijer voelt? Geef jezelf vooral ook toestemming het soms allemaal even níet te weten, om simpelweg even te balen. Dat mag ook. Het zijn ongekende tijden, verwacht niet van jezelf dat het elke dag feest, glitter en glamour is. Take it easy. En eet een gevulde koek. Soms dan, niet te vaak.

 

 

Door: Tessa Heinhuis