De beste patisserie van Parijs

 

Van alleen al het kijken naar verfijnde taartjes wordt Janny gelukkig. En ze weet geen betere plek om dat te doen dan Parijs.

 

Beeld: Gettyimages

 

Het mag bekend zijn dat ik een groot bewonderaar ben van verfijnde patisserie. Verfijnde minitaartjes, bonte macarons, geurige madeleines, opgemaakte eclairs. Ik kan me er aan vergapen en heel gelukkig worden door er alleen maar naar te kijken. Als je heel even je ogen sluit bij het zien van al dat mooie lekkers en je neusvleugels iets uitzet en vervolgens diep alle aroma’s opsnuift, kun je alle zoete goddelijkheid bijna proeven. Zonder enig schuldgevoel. Gewoon door er naar te kijken, door te eten met je ogen.

Het mekka van al die meer dan heerlijke kleine eetbare cadeautjes is natuurlijk Parijs. Er zijn tientallen patissiers met de mooiste creaties. In sommige kun je ook lunch meenemen of iets drinken.

 

Als je eet met je ogen, proef je zonder schuldgevoel alle taartjes die je ziet

 

Heimelijk genieten? Kies voor een paar kleine heerlijkheden, laat ze verpakken in een klein doosje, ga dan naar de mooiste plek  die je maar kunt vinden in Parijs. Ga  op een bankje zitten, open het doosje met eetbare schatten en eet dan eerst met je ogen, vervolgens met je neus en breng de kleine zoete juweeltjes dan pas heel langzaam geklemd tussen je wijsvinger en duim naar je mond.

 

 

Mijn 10 favorieten in willekeurige volgorde

 

Pierre Hermé Zijn rose macarontaartjes met rozenblaadjesvulling met framboos en lychee zijn een must (en heten sphahan)!
De grote boutiques zijn te vinden op rue de Vaugirard 185 en rue Bonaparte 72 en daarnaast zijn er nog tien kleinere vestigingen met alleen macarons en chocolade.

La Patisserie Cyril Lignac Een meester en ware createur. Tv-chef, kookboekenauteur,  eigenaar van een sterrenrestaurant en bistro en samen met vriend en patissier (tien jaar chef bij Fauchon geweest) eigenaar van vier zoete boutiques. Aanrader: de eclair met gezouten boterkaramel. Rue de Sèvres 133

Fauchon Een grote naam in zoet, waar je ook lunch on-the-go kunt bestellen. Meerdere vestigingen door de stad heen, maar de grootste zit op Place de la Madeleine 26.

Laduree Bijna synoniem voor macaron. Het bedrijf schijnt er minimaal 15.000 per dag te verkopen (en niet alleen in Parijs). Rue Royale 16-18 heeft ook een restaurant.

Des Gateaux et du Pain. Niet alleen patisserie en desserts die als juwelen worden uitgestald en behandeld, maar ook brood is hier te koop. In de zaak mag niet gefotografeerd worden. Boulevard Pasteur 63

Carl Marletti is een ontdekking van mijn laatste Parijstrip twee maanden geleden. Prachtige strakke veelkleurige taarten en de allerlekkerste madeleines die ik ooit at. Rue Censier  51

Michalak in de Marais is van Christophe Michalak die ruim tien jaar geleden wereldkampioen patisserie werd. Hij geeft ook masterclasses. Taartjes om verliefd op te worden. Rue de la Verrerie 16

Jacques Genin Chocolade en de allerlekkerste Paris Brest. Rue de Turenne 133 en Rue de Varenne 27

Sadaharu Aoki Klassieke Franse taartjes met een Japanse twist. Boulevard de Port Royal 56

Angelina Eigenlijk een adresje dat ik niet prijs wil geven omdat het al zo druk is. Meer een tearoom overigens dan een patisseriewinkel. Drink ik altijd de lekkerste chocolade (als er plek is) en ik eet er een taartje. Vlakbij het Louvre. Rue de Rivoli 226

 

 

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.