Sloddervossen zijn gelukkiger dan opgeruimde types

 

Is het bij jou altijd een bende van ellende? Is troep maken je middle name?

 

 

Ben je dol op alles behalve op opruimen en schoonmaken, zeg maar? Dan ben je waarschijnlijk dolgelukkig.

 

Want de ware sloddervos is des te gelukkiger in het leven, blijkt uit nieuw onderzoek. Een stressig opruimkonijn zijn? Dat zou dus helemaal niet goed voor je zijn. Logisch, natuurlijk. Want wie altijd panisch bezig is met schoonmaken en met dat het er perfect uit moet zien thuis, geniet veel minder van de andere kleine dingen in het leven. De troepmaker is creatiever én gewoon een blijer mens. Ze maken zich minder zorgen.

 

Shame on me
Filosoof dr. Eric Abrahamson, hoogleraar Management aan de Columbia University en auteur van het boek A perfect mess, deed er onderzoek naar. Want er zijn nogal wat rommelmakers, blijkt. Zo zegt twee derde van de mensen zichzelf ‘niet zo netjes’ te vinden. Maar goed, daar schamen we ons dan ook wel voor. We vinden dat we ‘falen’. Herkenbaar, want ook in mijn slaapkamer ligt soms een Mount Everest aan kleding en dan denk ik: kak, ik kan ook níets hier in dit huishouden op orde houden. Oeps.

 

Leegte?
Maar rommelig lijkt misschien iets om je voor te schamen, dat is niet meer zo. Wie de boel de boel kan laten zonder obsessief elk stofje weg te moeten poetsen, staat juist positiever in het leven. Waar maak je je druk om, als die vaatwasser al een dag uitpuilt van schone vaat en je geen zin hebt om alles in die kastjes te mieteren? Precies. Maak gewoon die zooi en leef je leven. Doe je werk. Ga wijn drinken met een vriendin. Opruimen en een spic en span huis hebben lijkt altijd de holy grail, terwijl Albert Einstein, die zelf redelijk chaotisch was, ooit al zei: ‘Als een rommelig bureau het teken is van een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?’

 

Mooie food for thought, hè? Chaoten zijn degenen met wie je dus precies dat iets te dure glas wijn teveel drinkt, met wie je extra hard lacht, met wie je iets meemaakt. Geniet ervan als je er eentje bent. Ik leg nog even wat kleding op mijn hoop, brb.

 

Bron: QZ