Slacht­offers van huiselijk geweld krijgen code­woord

 

Dat huiselijk geweld sinds de coronacrisis een groot probleem is, dat was al langer bekend. Nu iedereen veel meer thuis zit draait de kindertelefoon overuren. Maar ook volwassenen zijn vaker het slachtoffer van geweld binnenshuis.

 

Een goede oplossing hiervoor is er nog niet, maar het initiatief dat nu in het leven is geroepen is wellicht een stap in de goede richting. Wanneer je slachtoffer bent van huiselijk geweld is er namelijk een codewoord dat je bij de apotheek kan noemen. De apotheek schakelt dan onder andere hulporganisatie Veilig Thuis in, die verdere stappen zullen ondernemen.

 

Hulporganisaties spraken eerder hun zorg al uit dat slachtoffers niet aan de bel durven te trekken, omdat ze continu met hun partner zijn. Een bezoekje aan de apotheek zou daarvoor een oplossing kunnen bieden. Het codewoord is ‘masker 19’, hetzelfde woord dat eerder al in Spanje en Frankrijk werd geïntroduceerd met hetzelfde doel.

 

Ik ben benieuwd of dit echt goed gaat werken. Gelukkig mogen in de apotheken maar twee mensen tegelijk naar binnen, maar ik kan me voorstellen dat de angst bij de slachtoffers toch te groot is om dit in een ruimte met andere mensen te verkondigen. Al hoop ik van niet natuurlijk — en ik vind dit ook absoluut een stap in de goede richting.

 

Het codewoord zou eigenlijk vandaag worden geïntroduceerd, maar dit is een week uitgesteld. Dat snap ik niet helemaal eigenlijk, want nu dit codewoord bekend is kun je het per direct gebruiken als je dat wil, toch? Hoe eerder, hoe beter. 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer