Simpelere tijden…

 

Ik heb het gevoel dat kerst steeds meer een commerciële gelegenheid wordt in plaats van iets gezelligs voor familie en vrienden. We moeten steeds meer. En ik ben er een beetje klaar mee…

 

 

Er zijn een aantal dingen die ik niet snap aan kerst. Laat ik eerst even beginnen met hoeveel geld ik elk jaar uitgeef. Cadeautjes voor het gezin om mee te beginnen natuurlijk. Die cadeautjes kosten dan ook meestal wel minstens dertig euro per stuk. En het cadeau voor mijn man is vaak nog een tikkie duurder dan dat. En mijn kinderen worden natuurlijk elk jaar iets ouder en de cadeaus voor onder de dertig euro zijn al bijna niet meer te vinden (ik kan toch ook niet élk jaar met een boek aankomen?).

 

Ieder jaar zeg ik ook weer tegen mezelf dat ik niet meer zo’n belachelijk grote kerstboom ga kopen, om geld te besparen. Maar uiteindelijk zie ik dan de teleurgestelde oogjes van mijn dochter als ik een kleintje aanwijs en voel ik me verplicht om haar kerstwens van een grote kerstboom toch wel weer uit te laten komen. Met schrik voor mijn portemonnee die weer tussen de zestig en tachtig euro kwijt is. Voor een boom. En dan ook nog voor een boom die je maar een paar weken in huis hebt en daarna bij het vuil zet. Zucht.

 

Dan heb ik het nog niet eens over versiering gehad. Want: kerstlichtjes, -kransen, -ballen, een piek voor bovenop de boom, kaarsjes, adventskalender. En dan eten: wijn, fris voor de kinderen, snoepgoed, marsepein, kerststol, suikerbrood. En dan heb je ook nog oud en nieuw met vuurwerk, oliebollen en champagne.

 

Ik weet wat je nu gaat zeggen: hier heb je toch zelf controle over? Je bent toch de eigenaar van je eigen bankpas? Ja. Gelijk heb je. Maar ik kan niet anders dan het gevoel te hebben dat kerst steeds meer een commerciële gelegenheid wordt in plaats van iets gezelligs voor familie en vrienden. We moeten steeds meer. Worden weken van tevoren al lekker gemaakt met al het moois waar we onze familie blij mee kunnen maken. Of al het moois dat ons huis extra mooi kan maken dit jaar. Elk jaar denk ik weer dat ik er nu écht niet meer in ga trappen. Want ik weet zelf ook wel dat het overdreven is en dat ik die dingen echt niet nodig heb om een volmaakte kerst te vieren. Maar toch vind ik het lastig om me aan mijn woord te houden.

 

auto met cadeau op het dak

 

Dat was vroeger toch veel makkelijker? Ik kan me niet meer herinneren dat ik me vroeger zo gepusht voelde om van alles te kopen. En mijn ouders al helemaal niet. Elk jaar hadden we dezelfde kunstboom met dezelfde ballen en hetzelfde kerststalletje.

 

We kregen geen cadeautjes met kerst, maar alleen met Sinterklaas. En het diner was kleinschalig en lekker. Kwaliteit boven kwantiteit of zo. En wijn? Hooguit twee glazen, en iedereen ging gewoon op een normaal tijdstip naar bed. Zo simpel.

 

Mogen we als-je-blieft weer teruggaan naar die simpelere tijden? Of ben ik zo ouderwets?

Door; Ingrid de Vries