Siliconen bakmatten verpesten je koekjes

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Siliconen bakmatten verpesten je koekjes.

 

 

 

Heb jij ook zo’n handige siliconen bakmatje? Handig, want je koekjes plakken er niet aan vast en je kunt ze na gebruik gewoon in de vaatwasser stoppen. Maar wacht: de koekenbakexpert van Serious Eats deed een test en ze ontdekte dat die bakmat ervoor zorgt dat je koekjes keihard mislukken. 

 

Lopen je koekjes teveel uit als je ze gaat bakken? Worden ze ongelijkmatig bruin? Of krijgen ze taaie bruine randjes? Grote kans dat het komt omdat je op een siliconen bakmat bakt. Stella Parks, redacteur bij Serious Eats, probeerde het uit en ontdekte grote verschillen tussen haar koekjes die ze bakte op bakpapier, en de koekjes van een siliconen bakmat.

 

Kan niet bakken?
De koekjes van de bakmat werden bruiner, taai, ze liepen meer uit en ze bakten ongelijkmatig. Erger nog: ze smaakten ook minder lekker: ze waren een beetje té bruin, en daardoor bitter. Ook leken ze wat vetter, door het ongelijkmatige bakken en meer uitlopen. Misschien denk je nu: Stella kan gewoon niet zo goed bakken, haar koekjes hebben gewoon te lang in de oven gezeten. Nee, ze pakte het hartstikke wetenschappelijk aan. Ze maakte een flinke hoeveelheid koekjesdeeg en bakte twee porties: een deel op bakpapier, een deel op siliconen. Zelfde deeg, zelfde oven, zelfde ovenstand en zelfde tijd. Volkomen vergelijkbaar, toch?

 

Weg met die mat
Tip van Stella: mislukken je koekjes, en ligt het niet aan het bakpoeder, de boter, het wegen en alle andere dingen die mis kunnen gaan bij het bakken – dan zou het wel eens aan de bakmat kunnen liggen. Weg met dat ding.

 

Bron: Serious Eats

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav