Science says: waarom je de hik krijgt na het drinken van alcohol

 

Ik ben altijd een klein beetje bang voor december: zoveel borrels, feesten en diners. Ik krijg er al een kater van als ik er aan dénk.

 

Die sloten rode wijn die er doorheen vliegen… Ik doe het natuurlijk zélf, maar het voelt ook als een kleine eindejaarsverplichting. Ik kan moeilijk –  als mensen vier uur in de keuken hebben staan kokkerellen met een zorgvuldig uitgekozen wijnarrangement erbij – stamelen: ‘Eh, doe maar een spaatje’. Het gáát niet. Dan moet ik in 2020 nieuwe vrienden zoeken, denk ik. En een nieuwe man.

 

Afijn. Dat drinken en klinken is beregezellig – maar alcohol doet veel met je lijf. Niet alleen qua hoofdpijn de day after, maar ken je dat, dat je net een beetje teut begint te worden en je op-eens ver-schrik-ke-lijk de hik krijgt? Het heeft een duidelijke reden, aldus artsen. Alcohol zorgt namelijk voor een reflux. Een wattes? Reflux is het proces waarbij maagzuur naar boven komt in de slokdarm en daar irritatie veroorzaakt. En die irritatie uit zich in een hik. Klinkt niet heul lekker. Het is een samentrekking van het middenrif. En eigenlijk ook best bizar: hier denk je bij een slok champie niet zo over na. Je denkt hoogstens aan dat zware hoofd, een dag later. 

 

Toch is juist de champagne beter om te laten staan. Bier, champagne of andere koolzuurhoudende alcoholische dranken zorgen ervoor dat je sneller zit te hikken dan bijvoorbeeld wijn. In dranken met bubbels zit namelijk extra lucht en als je dat opdrinkt, werkt dat hik-opwekkend. Artsen raden zelfs wijn aan – aan mensen die extreem last hebben van de hik. Kom ik toch nog goed weg met die sloten rood, ha. En ach, meestal gaat het ook vanzelf weer over, dus is de hik vrij onschuldig. Pas als je er langer dan 48 uur last van hebt, moet je naar het ziekenhuis. 48 uur… Daar moet je wel heel heel veel champagne voor drinken, denk ik zo. 

 

Maar ik ben stiekem tóch blij als het straks weer gewoon, saai en keurig januari is. Dé maand van het brave water.

 

Door: Redactie Amayzine.com