Science says: samenwonen geen garantie voor gelukkig huwelijk

Veel stellen zien samenwonen de ultieme test om te kijken of je écht bij elkaar past op de lange termijn.

 

 

Het idee om eerst te gaan trouwen en dan pas te gaan samenwonen lijkt niet meer echt van deze tijd — ik ken in ieder geval geen één koppel die dat heeft gedaan. Dat was vroeger nog wel anders. Sterker nog, in het jaar 2000 vond tweederde van de bevolking dat nog wel een prima idee. 

 

Ik zou juist denken dat je elkaar eerst moet leren kennen, 24 uur per dag, alle goede maar juist ook de slechte kanten. Maar is samenwonen wel een garantie voor een goed huwelijk? Volgens onderzoek valt dat best wel mee, gedaan door het CBS in 2017. Nog steeds eindigt 40% van alle huwelijken in een scheiding en nu blijkt dat het geen verschil maakt of dat stel eerst is gaan samenwonen of niet.

 

Bijzonder hoogleraar duurzame relaties Esther Kluwer zegt daar het volgende over: ‘Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat stellen die eerst samenwonen vaker scheiden. Dat komt niet zozeer door het samenwonen zelf, maar is deels te verklaren doordat de groep die eerst samenwoont minder waarde hecht aan het huwelijk. Ze zijn minder conventioneel, en staan minder afwijzend tegenover scheiden. Voor hen is de drempel om uit elkaar te gaan lager.’

 

Daarnaast vertelt ze ook nog dat stellen die langer samenwonen en eventueel al verloofd zijn, vaak uiteindelijk niet de wandeling naar het altaar maken. Hoe langer je ongehuwd samenblijft, hoe groter de kans dat je uiteindelijk uit elkaar gaat.

 

Tsja, daar gaat je relatieadvies dus — die is niets waard. Want zo vaak hoor ik om me heen dan het gedoemd is om te mislukken omdat een stel zo snel is gaan samenwonen, of dat ze meteen het huwelijksbootje zijn ingestapt. Maakt dus allemaal niet uit. Gewoon doen waar je je goed bij voelt, blijft denk ik toch het allerbeste advies.

 

Bron: Trouw

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com